Προσφατα
.

20.2.15

Βαφτίζουμε το ψάρι κρέας και προχωράμε

«Τριπλό κτύπημα» στη Βουλή ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος αναμένεται να κατατεθούν τα νομοσχέδια για τα μέτρα προστασίας όσων χρωστούν σε τράπεζες και εφορία, ενώ έπεται και άλλο για την προστασία των συντάξεων από νέες μειώσεις.
Πρόθεση των αρμοδίων υπουργείων ήταν να κατατεθούν μέσα στην εβδομάδα αυτήν  τα νομοθετήματα για τις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις και για την προστασία της α΄κατοικίας από πλειστηριασμούς. Παρά τις δικαιολογίες για επιμέρους διαδικαστικά θέματα που ανέκυψαν στο νομοπαρασκευαστικό έργο, οι δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές φαίνεται να έφεραν πίσω την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων.
Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών αναμένεται –αν δεν ανακύψουν και νέα "απρόοπτα"- να φτάσει στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη το αργότερο. Στόχος είναι να ψηφιστεί  με την διαδικασία του κατεπείγοντος, πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδος.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας ανέφεραν ότι στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί προστασία στο 97,5% των δανειοληπτών που σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εξαιτίας της αδυναμίας να καλύψουν τις οφειλές τους.
Πάντως δεν αποκλείονται και αλλαγές επί των ανακοινώσεων, μετά τις αντιδράσεις πολιτών για τον κούρεμα χρεών και των... θεσμών για το ευεργέτημα των 100 δόσεων σε όσους χρωστούν ποσά άνω του 1 εκ. ευρώ.  
Τα κριτήρια
1) Εισόδημα: για να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι, σχεδιάζεται να τεθεί το όριο του εισοδήματος στα 70.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πέραν αυτού του ποσού βρίσκεται μόλις το 2,5% των Ελλήνων φορολογουμένων.
2) Ακίνητη περιουσία: Το υπουργείο να θεσπίσει κριτήριο με ανώτατο όριο στην αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και όχι αυτήν της πρώτης κατοικίας. Έτσι το όριο αναμένεται να τεθεί στις 700.000 ευρώ συνολικής ακίνητης περιουσίας και 400.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία, με σκοπό να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Θα υπάρξουν όμως δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην ενταχθούν «έχοντες και κατέχοντες» που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.
3)Ύψος καταθέσεων: Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο πήχης θα τεθεί στις 50.000-70.000 ευρώ.
Παράλληλα με την προστασία από πλειστηριασμούς, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή και τη ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει την πώληση ή εκχώρηση όλων των στεγαστικών δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς («distress funds») ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.
100 δόσεις για όλους 
Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται επίσης να έλθει στην Βουλή και το νομοσχέδιο που θα καταθέσουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις ρυθμίσεις χρεών με 100 δόσεις προς το δημόσιο.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι και αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ την επόμενη Πέμπτη αναμένεται στο Κοινοβούλιο και το σχέδιο νόμου για το πάγωμα της περαιτέρω μείωσης στις συντάξεις. 
Με την νέα ρύθμιση χρεών, όποιος οφείλει σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, θα έχει τις εξής επιλογές:
1.Να πληρώσει τουλάχιστον το 10% της οφειλής «μπροστά», έως τον Απρίλιο, και να πετύχει να διαγράψει διπλάσιο χρέος από όσα πληρώνει!
 Η διάταξη αυτή θα ισχύει μόνο για οφειλές από φόρους εισοδήματος και «χαράτσια» ακινήτων, που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31/12/2013. Δεν ισχύει δηλαδή για οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, ΦΜΥ, παρακρατούμενους φόρους κλπ.  
Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει 10.000 ευρώ στην εφορία, μπορεί να πληρώσει τα 1.000 μόλις ανοίξει η ρύθμιση και να «σβήσει» χρέος 2.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα  8.000 ευρώ θα υπαχθούν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, και θα επωφεληθεί την μείωση των προσαυξήσεων που τον βαραίνουν, αναλόγως του «πακέτου» των μηνιαίων δόσεων που θα επιλέξει.
2. Να πληρώσει το 50% της οφειλής «μια και έξω», έως τον Απρίλιο, και να πετύχει να εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής!
Η διάταξη αυτή θα ισχύει επίσης μόνο για οφειλές από φόρους εισοδήματος και «χαράτσια» ακινήτων. Δεν ισχύει δηλαδή για οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, ΦΜΥ, παρακρατούμενους φόρους κλπ.
Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστάει 600.000 ευρώ και βρει να πληρώσει εφάπαξ στο επόμενο δίμηνο μόλις κάνει τη ρύθμιση τα 300.000 ευρώ, η εφορία θα του «σβήσει» ολόκληρη την οφειλή!
3.Να ζητήσει μόνον έως 100 δόσεις και να γλιτώσει 30%-100% των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής.
Στο σύστημα αυτό μπαίνουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέχρι και 31/12/2014. Ωφελημένοι από αυτήν την λύση βγαίνουν ιδίως όσοι έχουν χρέη από παλαιά, προ του 2010, που έχουν φορτωθεί πολλές προσαυξήσεις μπορούν να «κουρευτούν» δραστικά.
Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει επίσης:
  -   Καταργείται το όριο των 15000 ευρω που περιόριζε τις δόσεις σε 72
  -  Το ελάχιστο ποσο της δόσης περιορίζεται σε 20 ευρω από τα 50 ευρω. Η δόση θα περιορίζεται σε 10 ευρω ανα εφορία για όποιον έχει οφειλές σε περισσότερες εφορίες
-    Η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής για όσους επιλέξουν δόσεις θα λήξει στο τέλος Μαΐου, και όχι μέχρι τέλος Απριλίου που θα ισχύσει για την εφάπαξ καταβολή
-   Παραμένει η υποχρέωση κανονικής εκπλήρωσης όλων των τρεχουσών υποχρεώσεων από 1η Φεβρουαριου
 -  Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους εχουν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα. Η αναστολή που θα αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα θα ισχύει για 12 μήνες
-  Καταργούνται οι προσαυξήσεις 10-30% που επιβάλλονταν σε όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν φόρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών έως και δυο ετών. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια