Προσφατα
.

25.2.15

Ανησυχία εισβολής οζώδους δερματίτιδας από την Τουρκία

Έντονη κινητοποίηση επικρατεί στους κόλπους των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των κτηνοτρόφων, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό τον φόβο τυχόν "εισβολής" της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, από τη γειτονική Τουρκία, στην ελληνική επικράτεια.
Προκειμένου να αποφευχθούν οδυνηρές συνέπειες σαν εκείνες που προέκυψαν από την "επέλαση" της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού -των δύο ζωονόσων που οδήγησαν σε θάνατο περισσότερα από 150.000 ζώα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την περίοδο από το 2013 μέχρι και πρόσφατα- όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται επί ποδός.
Η συγκεκριμένη λοιμώδης ζωονόσος εξαπλώνεται, τους τελευταίους μήνες, σε περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Τουρκίας, ενώ στην παρούσα φάση έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε περιοχές της τουρκικής επικράτειας, που βρίσκονται απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο.

Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, ωστόσο αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Παυλίδης.

"Σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει καμία θεραπεία ούτε και εμβόλιο, μιας και ποτέ, μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν είχε εμφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος" επισήμανε ο κ. Παυλίδης.

Βασικό μέλημα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κτηνιάτρων της χώρας -κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- έτσι ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα που είναι απαραίτητα προκειμένου να οχυρωθούν τα ελληνικά σύνορα από τη ζωονόσο, αλλά και να είναι ενήμεροι για τις κατασταλτικές δράσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν εφόσον διαπιστωθεί κρούσμα στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης, στις 6 Μαρτίου 2015 κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συγκεντρωθούν στην Αλεξανδρούπολη, σε μία συνάντηση με θέμα τις ζωονόσους. Στη συνάντηση θα δώσουν το "παρών" εξειδικευμένοι στην οζώδη δερματίτιδα των βοειδών κτηνίατροι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία, το Ισραήλ και άλλες χώρες, με στόχο να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για όλα τα νέα μέσα προστασίας από τις ασθένειες που απειλούν τα ζώα τους.

Στο μεταξύ, ο κ. Παυλίδης, το επόμενο διάστημα, προτίθεται να μεταβεί στην Αδριανούπολη (Εντίρνε), ώστε να συναντηθεί με εκπροσώπους των τουρκικών αρχών και να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, ώστε να συμφωνηθεί μια συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μεταφορά των ζωονόσων.

Αναστατωμένοι δηλώνουν, από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή, με τον κτηνοτρόφο από την Κομοτηνή Μαργαρίτη Θεολόγου (μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων) να χαρακτηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολύ θετικό το γεγονός ότι γίνονται όλες οι παραπάνω ενέργειες, προτού παρουσιαστεί κρούσμα επί ελληνικού εδάφους.

Ωστόσο, πρόσθεσε, "εάν δεν προσληφθούν έστω και εποχικοί κτηνίατροι, η έλευση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για το ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή".

Σημείωσε δε, ότι ευλογιά και καταρροϊκός βρίσκονται σε ύφεση μεν την τρέχουσα περίοδο, αλλά όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια φοβούνται πως με την άνοδο της θερμοκρασίας θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια