Προσφατα
.

19.10.17

Δολοφονήθηκαν από τα συμφέροντα

Η Aysin και ο Ali ήθελαν να ζήσουν ανάμεσα στους κέδρους, αγαπούσαν την φύση κι μάτωνε η ψυχή τους με τα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ακτιβιστές από τα νιάτα τους, όταν έγιναν συνταξιούχοι μετακόμισαν σε ένα απομακρυσμένο δάσος σπάνιας ομορφιάς από κέδρους και πεύκα. 
Η επιθυμία του Ali να ζήσει κοντά στην φύση ήταν όνειρο πολλών χρόνων. Στα νιάτα του, ο Αλί είχε γράψει ένα ποίημα στο οποίο έλεγε: «Η μόνη μου επιθυμία είναι ένας μεγάλος κήπος με χαρούμενα παιδιά». 
Ήταν ενεργοί πολίτες της αριστεράς και αγωνίζονταν πολλά χρόνια με ομάδες για τα δικαιώματα των καταναλωτών και τις ενώσεις ποιότητας ζωής, το ζευγάρι με πολλούς ακόμη φίλους δημιούργησαν μια ομάδα αγώνα και την ονόμασαν Toraçder (δρόμος).
Έγιναν μελισσοκόμοι, βιοκαλλιεργητές και φανατικοί υπερασπιστές της φύσης, εντάχθηκαν αμέσως σε μια ομάδα που πολεμούσε τα λατομεία της περιοχής που πήγαν να ζήσουν, για να προστατέψουν το περιβάλλον.  Όταν το ζευγάρι ανακάλυψε ότι καταστρέφονταν χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς κατά παράβαση των κανονισμών αδειοδότησης, άρχισαν να εντείνουν τον αγώνα τους. 
ο Ali και η Aysin μαζί με τους συναγωνιστές αγωνίστηκαν και  σταμάτησαν την λειτουργία  δυο εταιρειών μαρμάρου, των Bartu Mermer και Bahçeci. Ο Bartu Mermer μήνυσε τον Ali για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Ali αθωώθηκε και μάλιστα στην επανάληψη της δίκης τον Μάρτιο του 2017, το δικαστήριο όχι μόνο τον αθώωσε τελεσίδικα αλλά και ακύρωσε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Κερδίζοντας ο Ali προέτρεψε τους ανθρώπους να μην φοβούνται.
Όμως οι Aysin και Ali Büyüknohutçu δεν ήξεραν πως ακόμη και ο δήμαρχος της περιοχής στον οποίο απευθύνονταν, ήταν μέρος των συμφερόντων με ισχυρούς οικογενειακούς και επιχειρηματικούς δεσμούς. 
Δολοφονήθηκαν με πριονισμένη καραμπίνα και η κατάσταση της Aysin δείχνει πως πριν την σκοτώσουν την βασάνισαν. 
Μετά τον σάλο που ξέσπασε η αστυνομία έκανε έρευνες. Οι γείτονες ξαφνικά κουφάθηκαν και δεν είχαν ακούσει τίποτε. Όμως το θέμα πήρε διαστάσεις και συνέλαβαν ένα ύποπτο τον Ali Ymaç, ο οποίος ομολόγησε ότι έκανε την εκτέλεση γιατί του υποσχέθηκε 50.000 τούρκικες λίρες (10.000 λίρες αγγλίας) ένας ιδιοκτήτης λατομείου που τον ήξερε με το ψευδώνυμο «Çirkin». 
Ο Ali Ymaç δήλωσε ότι του δόθηκαν 3.000 λίρες μπροστά και υποσχέθηκαν τα υπόλοιπα μετά την ολοκλήρωση της δολοφονίας απαιτώντας από τον ίδιο να την κάνει να φαίνεται σαν ληστεία. 
Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη φυλάκισή του, ο Yumaç άλλαξε την κατάθεσή του λέγοντας ότι ενήργησε μόνος του. Η αστυνομία αμέσως κατέληξε ότι ήθελε να ληστέψει το ζευγάρι για να αγοράσει ηρωίνη. 
Ύστερα Ymaç άρχισε να στέλνει σημειώματα για να πάρει τα λεφτά του αλλιώς θα πει την αλήθεια. Όταν ο εισαγγελέας αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες, ξαφνικά ο Ali Ymaç «αυτοκτόνησε» στην φυλακή υψίστης ασφαλείας που τον κρατούσαν. 
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο η υπόθεση κλείνει αφού δεν υπάρχει κανείς ύποπτος. 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια