Προσφατα
.

25.8.17

«Παρακέντηση» απειλητικού ηφαιστείου

3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και αρκετό χρόνο θα χρειαστεί η NASA για να αντιμετωπίσει το υπέρ-ηφαίστειο
Μια ανακοίνωση της NASA που μοιράστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνει ότι η διαστημική υπηρεσία είναι διατεθειμένη να στρέψει την προσοχή της προς την επιφάνεια της Γης σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορέσει λόγω φυσικών καταστροφών. 
Αν και ασχολείται αποκλειστικά με το διάστημα, διαπίστωσε μια κρυφή απειλή εδώ στη Γη, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Η NASA ανέθεσε στο Εργαστήριο Jet Propulsion (JPL) την εκπόνηση ενός σχεδίου για την πρόληψη της έκρηξης του υπέρ-ηφαιστείου του Εθνικού Πάρκου Yellowstone, αφού η ομάδα διαπίστωσε ότι το ηφαίστειο ήταν ένα δύσκολο ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. 
«Ήμουν μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της NASA για την Πλανητική Άμυνα που μελετούσε τρόπους για να προστατεύσει ο πλανήτης από αστεροειδείς και κομήτες», δήλωσε ο Brian Wilcox από την JPL στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια. «Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η απειλή του υπέρ-ηφαιστείου είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την απειλή αστεροειδών ή κομητών». 

Το Εθνικό Πάρκο Yellowstone βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ένα από τα 20 υπέρ-ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο που διατρέχει κίνδυνο έκρηξης. Μεγάλες εκρήξεις γίνονται περίπου κάθε 100 χρόνια. Εάν εκραγεί, θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της γεωργίας, της οικονομίας, της διαθεσιμότητας τροφίμων, και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. 
Η μεγαλύτερη απειλή θα είναι η πείνα, καθώς οι Η.Π.Α. είναι σημαντικός παραγωγός τροφίμων, και το έδαφός της θα καταστρέφονταν από μια ανάλογη έκρηξη. Ο ηφαιστειακός χειμώνας θα εξαπλωνόταν στον πλανήτη και θα εμπόδιζε άλλες χώρες να καλλιεργήσουν τρόφιμα. 
Ο τελευταίος ηφαιστειακός χειμώνας, ο οποίος συνέβη πριν από περίπου 75.000 χρόνια μετά από μια πολύ μικρότερη ηφαιστειακή έκρηξη, διήρκεσε περίπου μια δεκαετία. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πλανήτης θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί μόνο για 74 ημέρες μετά από μια παγκόσμια καταστροφή, με βάση τα αποθέματα τροφίμων. 

Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν τη NASA να καταστρώσει ένα σχέδιο που θα κοστίσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα πάρει πολλά χρόνια για να αποτρέψει την έκρηξη του υπέρ-ηφαιστείου. Οι φόβοι συνίστανται στο ότι η κρούστα που από κάτω έχει καυτό μάγμα, εκτείνεται σε εκατοντάδες ή χιλιάδες τετραγωνικά μίλια. 
Εκρήγνυται όταν το μάγμα από κάτω θερμαίνεται σε μια ορισμένη θερμοκρασία και υπάρχουν μόνο δύο εύλογοι τρόποι ώστε οι άνθρωποι να εμποδίσουν το μάγμα να ζεσταθεί πάρα πολύ. 

Μία μέθοδος που θεωρεί η NASA καλή, είναι η παροχή μιας σταθερής ροής νερού στο θάλαμο μάγματος, αναγκάζοντάς τον να απελευθερώσει 35% περισσότερη θερμότητα από ό, τι ήδη κάνει. Από πρακτική άποψη, αυτό το σχέδιο δεν θα λειτουργούσε ποτέ. «Η οικοδόμηση ενός μεγάλου υδραγωγείου σε ανηφόρα σε μια ορεινή περιοχή θα ήταν τόσο δαπανηρή όσο και δύσκολη, και οι άνθρωποι δεν θέλουν να σπαταλούν το νερό με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Wilcox. 
«Οι άνθρωποι στερούνται το νερό σε όλο τον κόσμο και έτσι ένα τέτοιο μεγάλο έργο υποδομής, για να «ψυχθεί» ένα υπέρ-ηφαίστειο, θα είναι πολύ αμφιλεγόμενος».  

Αντί γι' αυτό, η NASA στράφηκε σε ένα άλλο σχέδιο που περιλαμβάνει διάτρηση στο θάλαμο μάγματος για να τον αναγκάσει να απελευθερώσει περισσότερη θερμότητα, στη συνέχεια να αντλήσει νερό μέσα και έξω για να απελευθερωθεί ακόμα περισσότερη θερμότητα. 
Δεδομένου ότι η διάτρηση από την κορυφή του θαλάμου ενέχει σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης έκρηξης, οι επιστήμονες σκοπεύουν να τρυπήσουν τις κάτω πλευρές για να επιτύχουν το στόχο τους. 

Αν και είναι ένα δαπανηρό σχέδιο, η NASA λέει ότι το έργο αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια τεράστια επένδυση για τις εταιρείες εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Το Yellowstone διαρρέει επί του παρόντος περίπου 6GW σε θερμότητα», εξηγεί ο Wilcox. «Με τη διάτρηση με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας γεωθερμικής μονάδας, η οποία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές περίπου 0,10 $ / kWh. 
Θα έπρεπε να δώσετε στις γεωθερμικές εταιρείες κίνητρα, για να εκπαιδεύσουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί θερμότερο νερό από ό, τι συνήθως, έτσι θα εξοφλήσετε την αρχική επένδυσή σας και θα έχετε ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει τη γύρω περιοχή για περίοδο  δεκάδων χιλιάδων ετών. Το μακροπρόθεσμο και σοβαρότερο όφελος είναι ότι εμποδίζετε μια μελλοντική έκρηξη του ηφαιστείου που θα επέφερε καταστροφικές συνθήκες για την ανθρωπότητα». 

Φυσικά, σε αυτό το σημείο το σχέδιο είναι μόνο μια πρόταση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί. Η ψύξη του υπέρ-ηφαιστείου του Yellowstone με τη μέθοδο αυτή θα γίνεται με αργό ρυθμό, ενός (1) μέτρου ετησίως, που σημαίνει ότι κανείς από αυτούς που σχεδίασαν αυτή τη λύση δεν θα ζήσει για να δει τα αποτελέσματα. 
Τελικά, η NASA ανέπτυξε το σχέδιο αυτό ως πρότυπο και για τις άλλες χώρες για εξέταση των υπέρ-ηφαιστείων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια εσωτερική απειλή που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια