Προσφατα
.

4.4.17

Ναυαγοί στην Ουτοπία

Τρύφων Λιώτας 
Η ταινία «Παρασυρμένοι από μια Ασυνήθιστη Μοίρα στη Γαλάζια Θάλασσα του Αυγούστου» (Swept Away by an Unusual Destiny in the Blue Sea of August, Travolti da un insolito destino nell'azzuro mare d'agosto, ΙΤ, 1974) είναι μια μελέτη πάνω στην πάλη των τάξεων αλλά και την επίδραση που έχει αυτή στις σχέσεις άντρα – γυναίκας. 
Μια πλούσια γυναίκα, υπερφίαλη, κακομαθημένη και με φασιστικές ιδέες (Melato) ταξιδεύει μαζί με τον άντρα της και κάποιους φίλους με το υπερπολυτελές γιοτ τους στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού. 
Στο υπηρετικό προσωπικό ανήκει και ένας ναύτης (Giannini), κουμουνιστής, ο οποίος υποφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού από της προσβολές της, την κακή της διάθεση αλλά και προδιάθεση προς το πλήρωμα. 
Όταν ένα αναπάντεχο χτύπημα της μοίρας θα τους φέρει ναυαγούς και ολομόναχους σ’ ένα ερημικό νησάκι οι ρόλοι θα αντιστραφούν. Στην απελπιστική κατάσταση επιβίωσης που θα βρεθούν ο άντρας, ως κυνηγός, έχει το πάνω χέρι. Αρχικά θα θελήσει να πάρει την εκδίκησή του για όλους τους εξευτελισμούς που έχει υποστεί, σε σημείο που πολλοί να έχουν την ιδέα ότι πρόκειται για μια καταδίκη του φεμινισμού. 
Ωστόσο στην πορεία η ταινία θα γίνει ερωτική, χωρίς ποτέ να χάνει το πλούσιο χιούμορ της. Η ίδια η σκηνοθέτης, που εξάλλου με την πορεία της αποτελεί ένα πρότυπο φεμινισμού, λέει ότι η ταινία αναφέρεται στην πάλη των τάξεων και όχι στην πάλη των φύλων. 
Η σκηνοθέτης Lina Wertmüller χρησιμοποιεί την πάλη των φύλων ως συμβολισμό για την πάλη των τάξεων όπου τα ιδιωτικά (σχέση) εισέρχονται και επηρεάζουν τα δημόσια (πολιτικά). Σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι ο έρωτας τους είναι εφικτός μόνο σε μια κοινωνία χωρίς ρόλους (αταξική) ενώ γίνεται ανέφικτος μετά την επιστροφή τους σε αυτούς. 
Η σκηνή της ταινίας: η σκηνή του σοδομισμού παραμένει μια από τις πιο ερωτικές και ταυτόχρονα από τις πιο αστείες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. 
Ο Henry Miller (συγγραφέας του Sextus) είχε πει για την ταινία σε ένα γράμμα του ότι πρόκειται για μια σεξοκωμωδία καλύτερα φτιαγμένη απ’ ότι όλοι οι άνδρες σκηνοθέτες είχαν καταφέρει αλλά και καλύτερη απ’ ότι όλο το Χόλυγουντ με τις ντίβες του είχε ποτέ παρουσιάσει. 

Η ταινία μεταγλωττισμένη στα Αγγλικά εδώ.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια