Προσφατα
.

17.3.17

Για τους φανατικούς των Beatles

Συλλέκτης βγάζει στο «σφυρί» σπάνια άλμπουμ και εξώφυλλα δίσκων των Beatles που δεν τυπώθηκαν
«Αυτή τη συλλογή δεν την κατείχα, αυτή με κατείχε» απαντά ο ίδιος. 
Εναλλακτικά εξώφυλλα του δίσκου "Sgt Pepper's", πρωτότυπες φωτογραφίες του άλμπουμ "Abbey Road", επιστολές που υπογράφουν οι Beatles. 
Ο οίκος δημοπρασιών Drouot βγάζει στο σφυρί το Σάββατο στο Παρίσι εκατοντάδες κομμάτια από τη συλλογή ενός γάλλου συλλέκτη, λάτρη του θρυλικού συγκροτήματος. 
«Πάνω στο αρχικό εξώφυλλο του 'Sgt Pepper's', έπρεπε να υπάρχει ο Μαχάτμα Γκάντι, αλλά ο παραγωγός της ΕΜΙ Τζόζεφ Λούκγουντ δεν ήθελε να έχει πρόβλημα με τους Ινδούς» δηλώνει ο συλλέκτης Ζακ Βολκούβ που πουλά έντεκα από αυτά τα εναλλακτικά εξώφυλλα - θήκες της τελικής έκδοσης, που είναι διάσημη για τη γαλαρία που συγκροτούν τα πρόσωπα που εμφανίζονται πίσω από το συγκρότημα. 
Το σύνολο αυτό πωλείται μεταξύ 10 και 15.000 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο φωτογράφος 'Ιαν Μακ Μίλαν που προσκλήθηκε για να κάνει το εξώφυλλο του "Abbey Road", στο οποίο βλέπουμε το συγκρότημα να διασχίζει τον δρόμο περνώντας από μια διάβαση πεζών τράβηξε έξι φωτογραφίες. Πέντε λήψεις δεν επιλέχθηκαν γιατί οι Beatles δεν περπατούσαν με τον ίδιο ρυθμό. 
Αυτές οι λήψεις πωλούνται μαζί, μεταξύ 10 και 15.000 ευρώ. 
«Μια μόνο φορά συγχρονίστηκαν και η φωτογραφία αυτή έγινε το εξώφυλλο του δίσκου» πρόσθεσε ο Βολκούβ που δηλώνει ειδικός για το κουαρτέτο και θέτει σε δημοπρασία 330 και πλέον αντικείμενα της συλλογής που εμπλούτιζε επί 40 χρόνια. 
Δύο πολύ σπάνια εξώφυλλα του δίσκου 33 στροφών «The Beatles Yesterday and Today» που κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ το 1966, πωλούνται μεταξύ 3 και 6.000 ευρώ. 
Για τα δύο αυτά κομμάτια του φωτογράφου Ρόμπερτ Γουίτακερ, τα Σκαθάρια που «δεν ήθελαν αυτό τον δίσκο, πόζαραν μεταμφιεσμένα σε χασάπηδες με κομμάτια κρέατος και ακέφαλα μωρά-κούκλες», διηγείται ο συλλέκτης. 
Η εταιρεία παραγωγής Capitol έβγαλε 60.000 αντίτυπα, αλλά πολύ γρήγορα τα απέσυρε λόγω του σκανδάλου, εξηγεί. Στη Γαλλία, ένα άλλο εξώφυλλο θεωρείται περιζήτητο, αυτό του «From Me to You» που κυκλοφόρησε το 1964. 
Ένα εξώφυλλο σχεδιάστηκε ειδικά για την γαλλική έκδοση του δίσκου μετά το πέρασμα των Σκαθαριών από το Olympia. Οι Beatles ποζάρουν σε αυτό σε γαλλικό στυλ, φορώντας μπερέ, πηλίκιο, δίκοχο, έχουν κρεμασμένες από το λαιμό φωτογραφικές μηχανές και κρατούν από μια μπαγκέτα στο χέρι. 
Το εξώφυλλο αυτό είναι πολύ σπάνιο, γιατί τα αντίτυπα που «τυπώθηκαν και τέθηκαν στο εμπόριο ήταν πολύ λίγα», σύμφωνα με τον συλλέκτη. 
Ο δίσκος αυτός εκτιμάται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ. Στο σφυρί βγαίνουν επίσης αφίσες, επιστολές και αντικείμενα για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. 




ΑΠΕ ΜΠΕ
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια