Προσφατα
.

30.12.16

Όταν το πλεόνασμα συμφέρει την λιτότητα

Θεοδοσία Μπατάλα
Από τις 22 Δεκεμβρίου 2016 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τα αναλογούντα ποσά του εφάπαξ επιδόματος, όπως ενημέρωσε ο Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για τη διατύπωση γνώμης στον διορισμό του Αθανάσιου Μπακαλέξη ως Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης - ΕΦΚΑ. 

Η Επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης της Βουλής ενέκρινε το διορισμό του Αθανασίου Μπακαλέξη, ως πρώτος Διοικητής από 1η Ιανουαρίου 2017 του ΕΦΚΑ, μετά από πρόταση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιου Πετρόπουλου. Ο Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο οποίος εργαζόταν στον ΟΓΑ από το 1979, ήταν Γενικός Διευθυντής του ΟΓΑ από το 2008 ως το 2011 και Διοικητής του ΟΓΑ από το 2015 ως τον τωρινό διορισμό του ως Διοικητής του ΕΦΚΑ, διαβεβαίωσε ότι τα 629,6 εκατομμύρια ευρώ πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των χαμηλοσυνταξιούχων, και ότι όσοι εξυπηρετούνται από τους ταχυδρομικούς διανομείς των ΕΛΤΑ, να μην ανησυχούν για την όποια καθυστέρηση λόγω κοσμοσυρροής, γιατί “το επίδομα έχει διανεμηθεί παντού και είναι ακριβώς το ποσό που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ότι θα δοθεί”. 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από την εξαγγελία του στις 9 Δεκεμβρίου 2016 διευκρίνισε ότι τα ποσά που θα χορηγηθούν θα είναι αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι και το 60,32% από το σύνολο των 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων. 

Έτσι από 500 ως και 830 ευρώ έλαβε το 10% των συνταξιούχων, περίπου 270.000 δικαιούχοι, 300 ως 500 ευρώ έλαβε το 20% των συνταξιούχων, περίπου 570.000 δικαιούχοι, και από 300 ευρώ έλαβε το 30% των συνταξιούχων, περίπου 750.000 δικαιούχοι. 

Αναμφισβήτητα όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έλαβαν αυτό το έκτακτο επίδομα – αυτήν την 13η σύνταξη ως χριστουγεννιάτικο δώρο – αυτό το κοινωνικό μέρισμα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προσωρινά ανακουφίστηκαν. Θα πάνε μερικές φορές να αγοράσουν τρόφιμα χωρίς άγχος ή θα αντικαταστήσουν τα φθαρμένα χειμωνιάτικα παπούτσια και θα χαροποιήσουν κάποια από τα άνεργα και αγέλαστα παιδιά και εγγόνια τους, θα πληρώσουν πριν την λήξη τους όλους τους λογαριασμούς, ενοικίου, ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, οι περισσότεροι θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης και θα σβηστούν από τα τεφτέρια των συνοικιακών μικροεπαγγελματιών, μπακάληδων, κρεοπωλών κλπ, γιατί, όπως γνωρίζουν όλοι αλλά δεν το παραδέχονται οι Έλληνες πλήρωναν πάντα τους λογαριασμούς, που αποστέλλονταν στο όνομά τους, όσο πολλαπλάσιοι κι αν ήταν σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Αναμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος στις 28 Ιουλίου του 2017 θα κλείσει τα 43 του χρόνια, έχει τις καλύτερες προθέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να δώσει περισσότερα, ίσως να θέλει ακόμη να εφαρμόσει το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ως σχέδιο Ελπίδας, Προοπτικής και Δικαιοσύνης για την έξοδο από την κρίση”, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,34% και 149 έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. 

Η συντριπτική απάντηση ΟΧΙ με ποσοστό 61,3% στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, την οποία υποστήριξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η ανακόλουθη υπογραφή του 3ου Μνημονίου Κατανόησης και η εποπτεία της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ESM, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα με ποσοστό 35,46% και 145 έδρες, αποδεικνύει ότι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που στήριξαν και στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα είναι υπομονετικοί και σοφοί, αφού η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τους δώσει ποτέ ούτε μαντήλι για να κλάψουν. 

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι γνωρίζουν ότι αν η τελική πράξη του Συνεδρίου της Βιέννης
χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για την σύσταση της Κοινωνίας των Εθνών το 1919 και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1945, η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με τις κοινωνικές αξίες του χριστιανισμού και την παράδοση του μοναρχισμού και την κατάπνιξη των εθνικών επαναστάσεων προϋπήρχε της Γαλλικής Επανάστασης, απλά ανέλαβε να την υλοποιήσει ο Πρίγκηπας Κλέμενς φον Μέτερνιχ, ο “καταλληλότερος” υπουργός εξωτερικών και καγκελάριος της Αυστριακής Αυτοκρατορίας για 39 χρόνια από το 1809 μέχρι το 1848, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοντσέρτου και επιτηρητής της εφαρμογής του Συστήματος της Βιέννης, που βασιζόταν στην αυθεντία του μονάρχη και στην πανίσχυρη γραφειοκρατία των σφουγγοκωλάριών του. 

Γι΄αυτό οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν παρεξηγήθηκαν που οι σφουγγοκωλάριοι – οι γερμανικές εφημερίδες του μονάρχη των εκτυπωτικών μηχανών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη, διευθυντή της Ευρωζώνης και επιτηρητή της λιτότητας και του πρωτογενούς πλεονάσματος, Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαίτησαν “άδεια Σόιμπλε” προκειμένου οι Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχοι να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα: 
Welt: "Ο Τσίπρας θέλει να καταβάλει δώρο Χριστουγέννων στους φτωχούς συνταξιούχους. Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε υψηλότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Ευθύς αμέσως ο πρωθυπουργός Τσίπρας μοιράζει δημοσίως χρηματικά δώρα. 
Την ίδια ώρα όμως δεν προχωρούν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις".
RTL: "Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα, οι οποίοι παίρνουν λιγότερα από 850 ευρώ το μήνα μπορούν να χαρούν: Θα πάρουν φέτος κάτι παραπάνω. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 617 εκατομμύρια ευρώ και η κοινωνική πολιτική κατέστη δυνατή διότι η χώρα έχει κάνει κάποιες προόδους". 
Frankfurter Rundschau: "H Αθήνα θέλει να υποστηρίξει τους συνταξιούχους πού έχουν ανάγκη. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας μοιράζει χρήματα από το πλεόνασμα σε συνταξιούχους που το έχουν ανάγκη με μια εφάπαξ καταβολή κάτι το οποίο θα κοστίσει 617 εκ. ευρώ. Το έπραξε χωρίς να ρωτήσει του δανειστές τους οποίους εξέπληξε, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις για νέες εκλογές".
Süddeutsche Zeitung: "Ο Τσίπρας δίνει μάχη με το χρόνο. Εάν δεν παρουσιάσει επιτέλους μια επιτυχία στους εξαντλημένους Έλληνες, τότε δεν θα μπορέσει να κρατηθεί για πολύ καιρό ακόμη στην εξουσία. Στην Αθήνα υπάρχουν ήδη εικοτολογίες για πρόωρες εκλογές. 
Για τον πρωθυπουργό το σενάριο αυτό αποτελεί πρωτίστως ένα μέσο άσκησης πιέσεων. Διότι έτσι η Ελλάδα θα έμπαινε και πάλι στο κάδρο της κρίσης. Αυτό δεν το θέλει κανείς στην Ευρώπη. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να παραμείνει ο Τσίπρας. Διότι τελευταία η οικονομία αναπτύχθηκε με καλύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν ενώ φέτος επιτεύχθηκε και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο ο Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει ως δώρο για τους συνταξιούχους. Βάσει των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δαπανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος δανειακού προγράμματος χρήματα για κοινωνικές παροχές. 
Αλλά συγκαταλέγονται σε αυτές και οι συντάξεις; Ο ΦΠΑ ασφαλώς και όχι. Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε η ελληνική κρίση συνιστά εσωπολιτική πυριτιδαποθήκη. Διότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν διασφαλίσουν σύντομα τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να απασχολήσει τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με τους πιστωτές, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία. Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM εξέλαβαν την κίνησή του ως πρόκληση". 
Handelsblatt:"Ο Τσίπρας προκαλεί σύγχυση στους πιστωτές με το δώρο στους συνταξιούχους. Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες συνταξιούχοι καλούνται κάθε μήνα να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 850 ευρώ. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να τους βοηθήσει. Στους πιστωτές επικρατεί σύγχυση". 
Spiegel: "Η Ελλάδα καταβάλει δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους χωρίς άδεια των πιστωτών. Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει άπαξ 617 εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 850 ευρώ το μήνα. Οι πιστωτές δεν ρωτήθηκαν και αποδοκιμάζουν τη μονομερή ενέργεια. H ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν ζήτησε την άδεια των πιστωτών για την εν λόγω απόφαση να δώσει φέτος ένα πρόσθετο δώρο Χριστουγέννων σε περίπου 1,6 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχους. O επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ελσίνκι επέκρινε την αναγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές, ως κίνηση που εγείρει μια σειρά ερωτημάτων". 
Wirtschaftswoche – Wiwo: "O Τσίπρας αιφνιδίασε τους πάντες. Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα Χριστουγέννων σε συνταξιούχους. Η ενέργεια αυτή αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους εταίρους. Κριτική στην ελληνική γενναιοδωρία και από τον επικεφαλής του ESM". 
Rheinische Post του Ντίσελντορφ: "Με ένα δώρο Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αιφνιδίασε τους συνταξιούχους στη χώρα του. Η κίνηση αυτή όμως αιφνιδίασε και τους Ευρωπαίους εταίρους. Το μέτρο αναμένεται να εξεταστεί τώρα από τους δανειστές". 

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι παίρνουν χαμηλή σύνταξη, σε σχέση με τις κρατήσεις τους, ως εργαζόμενοι, και σε σχέση με το κόστος διαβίωσης από το πλήθος των άμεσων και έμμεσων φόρων, και σε καμιά περίπτωση δεν είναι χαμηλής νοημοσύνης άνθρωποι. 
Γι αυτό δεν καταπίνουν παραμύθια με δράκους και νεράιδες, όπως αυτό με τον καλό Τσίπρα, τον κακό Σόιμπλε και τον άσχημο Ρέγκλινγκ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Μηχανή και το μηχανοστάσιό της είναι η Ευρωζώνη. Από τις 8 Οκτωβρίου 2012 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – ESM είναι το μόνιμο και αποτελεσματικό τείχος προστασίας, που διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα, αφού δεν έχει δικό της νόμισμα και χρησιμοποιεί το νόμισμα που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη, το ευρώ, είναι υποχρεωτικά μέλος του ESM, όπως όλα τα 19 κράτη της Ευρωζώνης, και από το βράδυ της 19ης Αυγούστου 2015, με την συμφωνία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει κανενός είδους οικονομική πολιτική, χωρίς την έγκριση του ESM. 

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι αδύνατο να καταπιούν και το παραμύθι με την κακή πεθερά και την καλή νύφη, γιατί ο ESM συνεργάζεται πολύ στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ΔΝΤ, σε τεχνικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο. Το ΔΝΤ έχει καθεστώς προτιμησιακού – προνομιακού πιστωτή, που υπερισχύει έναντι αυτού του ESM, και μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Φρανκφούρτης επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν το Μνημόνιο Κατανόησης, σύμφωνα πάντα με την ίδια την Συνθήκη του ESM. 

Αυτό που αξίζει να γνωρίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ότι η Μηχανή – Ευρωπαϊκή Ένωση ξοδεύει ασύστολα δισεκατομμύρια χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Το 2016 ξόδεψε 219 δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικές δαπάνες ενώ μέχρι το 2020 ο αμυντικός προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 230,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Επειδή κανείς δεν επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από την ξηρά ούτε από την θάλασσα ούτε από τα πέρατα του διαστήματος, όλοι καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιούνται για την προστασία της Μηχανής και ενάντια στους πολίτες που εξεγείρονται καθώς χάνουν όλα τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπινων, και εξυπηρετούν την ιμπεριαλιστική πολιτική των αποικιοκρατών της Μηχανής, κυρίως στη Μέση Ανατολή και στην Αφρικανική Ήπειρο. 

Την καραμέλα του κακού λύκου Πούτιν την χρησιμοποίησαν περισσότερο από οποιονδήποτε τα αντιδραστικά και φιλοναζιστικά κράτη της Βαλτικής - Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. 
Από την στιγμή που έπεσαν στις αγκαλιές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύουν σε αμυντικές δαπάνες περισσότερο από οποιαδήποτε περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Το 2005 οι συνολικές δαπάνες για την άμυνα της περιοχής ήταν 930 εκατομμύρια δολάρια, το 2016 αυξήθηκαν σε 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια και ετήσιο ρυθμό αύξησης 27%, ενώ το 2020 θα ξεπεράσουν τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. 
“Η επιτιθέμενη Ρωσία, η αποφασισμένη να εισβάλλει και να καταλάβει την Ευρώπη”, το 2015 με 51,844 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασε στο ζενίθ των αμυντικών της δαπανών και κατείχε την 4η θέση. Το 2016 μείωσε τις αμυντικές δαπάνες στα 48,446 δισεκατομμύρια δολάρια και έπεσε στην 6η θέση. Το 2017 θα περικόψει ακόμη 30% και θα δαπανήσει 44,69 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 3,3 του ονομαστικού ΑΕΠ, με στόχο το 2019 οι αμυντικές δαπάνες να πέσουν στο 2,8 του ΑΕΠ και στα 41,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων πολιτών – η Ρωσία πριμοδοτεί την γεννητικότητα και προστατεύει την οικογένεια τα τελευταία 15 χρόνια. 

Το 2016 οι αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν σε 1,570 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η αύξηση και οι τάσεις θα χαρακτηρίσουν την δεκαετία ως την ισχυρότερη σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Οι 10 πρώτες χώρες δαπάνησαν το 75%, δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο 170 δισεκατομμύρια 674 εκατομμύρια δολάρια. 
Αναλυτικά σε δισεκατομμύρια δολάρια είναι οι εξής: 
1. ΗΠΑ                    622,035
2. Κίνα                    191,752
3. Μ. Βρετανία         53,811
4. Ινδία                    50,678
5. Σαουδική Αραβία  48,686
6. Ρωσία                   48,446
7. Γαλλία                  44,349
8. Ιαπωνία                41,686
9. Γερμανία               35,754
10. Νότια Κορέα       33,477

Σύνολο                1,170,674

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ούτε το άθροισμα των δαπανών των χωρών από την 2η ως την 10η θέση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δαπάνες σε πολεμικούς εξοπλισμούς της πρωταθλήτριας ΗΠΑ. 

Το 2017 θα είναι ο 8ος χρόνος της επιβεβλημένης “Austericide” από τους “Ευρωπαίους εταίρους”, της νόμιμης γενοκτονίας των Ελλήνων μέσω της λιτότητας. Αυτό το έκτακτο επίδομα – αυτή την 13η σύνταξη ως χριστουγεννιάτικο δώρο – αυτό το κοινωνικό μέρισμα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, οι Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα το καταθέσουν στις ελβετικές τράπεζες, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα το επιστρέψουν εκεί από όπου τους το κατέθεσαν. 
Ας ευχηθούμε η Μηχανή να έχει συχνότερα παρόμοιους λόγους και πολλά προβλήματα, να κατασκευάζει πλεονάσματα και να νομίζει ότι θα γίνει συμπαθητική, πετώντας στα μούτρα μας ψίχουλα ενώ δημιουργεί συνεχείς αφορμές να μας υπενθυμίζει την θέση μας, όσο αναγκαστικά συμμετέχουμε σε αυτό το ευρωπαϊκό τσίρκο.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια