Προσφατα
.

27.1.16

Καλύτερη η κόλαση του πολέμου από την κολασμένη αγκαλιά της Γερμανίας

Οι πρόσφυγες που κατέληξαν τελικά στον "παράδεισο" της Γερμανίας κατάλαβαν πολύ νωρίς πως πέρασαν τος πύλες της κόλασης. Ήταν φυσικό σε μια χώρα που τα στρατόπεδα εργασίας δεν έπαψαν να λειτουργούν ποτέ να καταλάβουν αμέσως και οι πρόσφυγες πως θα γίνουν κιμάς στην Γερμανική μηχανή κέρδους. Οι αγκαλιές και τα καλωσορίσματα έδωσαν αμέσως την θέση τους στον ρατσισμό και την εκμετάλλευση  ρίχνοντας τους πρόσφυγες σε μια νέα κόλαση. 

Αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Γερμανία έχουν βρεθεί χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από την πατρίδα τους και τον πόλεμο για ένα καλύτερο αύριο. 
"Ζούνε στριμωγμένοι σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο άθλιες που οι πρόσφυγες προτιμούν να γυρίσουν στα σπίτια τους", δήλωσε στο Euronews ο Ιρακινός Heval Aram, ο οποίος έχει κάνει αίτημα παροχής ασύλου. 

Ο Aram, που ταξίδευε για 12 μέρες με την οικογένειά του για να φτάσει στην Γερμανία, συμβουλεύει τους πατριώτες του να μην αφήσουν το σπίτι τους για να πάνε στην χώρα. 
"Δεν μου επιτρέπεται να φέρω την οικογένεια, δεν έχω άδεια παραμονής, δεν μπορώ να δουλέψω, ούτε να κυκλοφορήσω", σημείωσε στην Deutsche Welle ο Mohammed Mohsen, που έχει αιτηθεί άσυλο στην Γερμανία εδώ και πέντε μήνες. 

"Δεν μπορείς να ανοίγεις τις πόρτες στους πρόσφυγες χωρίς να προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες", υπογράμμισε ο Mohsen. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην Deutsche Welle ο Ιρακινός ταξιδιωτικός πράκτορας Hamid Maheed, ήδη 50 πρόσφυγες κάθε βδομάδα του ζητούν να τους βγάλει εισιτήρια για να επιστρέψουν στο Ιράκ, με τον αριθμό αυτό να φτάνει τα 100 άτομα τον Ιανουάριο. 

Πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες ζήτησαν το 2015 άσυλο στην Γερμανία, με πολλούς από αυτούς να βλέπουν πως οι διαδικασίες παροχής ασύλου (και προνομίων) να καθυστερούν για εβδομάδες, έως και μήνες. Τα λίγα χρήματα που παίρνουν από το κράτος για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, αλλά και η καθυστέρηση παροχής ασύλου, είναι για τους πρόσφυγες η βασική αιτία επιστροφής στο Ιράκ. 

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από λίγο διάστημα στην Γερμανία αντιλαμβάνονται ότι η κουλτούρα της χώρας (και της Δύσης γενικότερα) είναι τόσο διαφορετική από την δική τους, που δεν μπορούν να αποδεχτούν το νέο τρόπο ζωής που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο 51χρονος Σύριος Abdullah Alsoaan, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι ο μόνος λόγος που ταξίδεψε έως την Γερμανία ήταν για να του προσφερθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή κατά το διαβήτη και πως τώρα, το μόνο που θέλει είναι να πάρει το διαβατήριό του και να επιστρέψει σπίτι του. 

Η ιρακινή πρεσβεία στην Γερμανία έχει εκδώσει τους τελευταίος τέσσερις μήνες 1.500 διαβατήρια, Ιρακινών, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ιράκ. Τα συγκεκριμένα διαβατήρια είναι μίας χρήσης και επιτρέπουν στους πρόσφυγες να κάνουν μόνο το ταξίδι της επιστροφής. 
Μάλιστα κάποιοι πρόσφυγες "πουλούν τα προσωπικά τους κοσμήματα για να εξασφαλίσουν τα χρήματα που θα τους επιτρέψουν να γυρίσουν πίσω", είπε στο Euronews ο Alla Hadrous, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου. 

Και στην Φινλανδία η κατάσταση είναι πάνω-κάτω η ίδια, με Φινλανδούς αξιωματούχους να δηλώνουν πως "την προηγούμενη εβδομάδα περίπου το 70% των Ιρακινών που έκαναν αίτηση παροχής ασύλου εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψουν στα σπίτια τους", υπογραμμίζει το γαλλικό πρακτορείο. 
Σύμφωνα με το φινλανδικό γραφείο διαχείρισης των προσφυγικών ροών, από τους 3.700 Ιρακινούς που έκαναν αίτηση για παροχή ασύλου οι 2.600 εξαφανίστηκαν από την χώρα, αφού δεν ήταν διατεθειμένοι να περιμένουν τον χρόνο που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια