Προσφατα
.

18.12.15

Το παιχνίδι της ζωής

Τρύφων Λιώτας 
Ο Μαύρος Ίππος (The Dark Horse, 2014, Νέα Ζηλανδία) είναι μια ταινία παραλληλισμού της ζωής με ένα παιχνίδι σκάκι με πάρα πολλά ενδιαφέροντα, αλλά καλά κρυμμένα διδάγματα. Σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες της Ν. Ζηλανδίας αλλά και παγκοσμίως, όπως αποδεικνύουν και τα πολλά βραβεία που κέρδισε εντός και εκτός της χώρας της. 
Ο Genesis Potini ένας πρώην πρωταθλητής στο σκάκι πάσχει από διπολική συναισθηματική ταραχή. Η ασθένεια αυτή, που πλήττει περίπου 4% του πληθυσμού, έχει συνδεθεί και με την δημιουργικότητα και ακόμη και την ιδιοφυΐα ενώ πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκονγκ και η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, έπασχαν από αυτή. 
Η ιστορία είναι πραγματική ενώ υπάρχει και το ομώνυμο με την ταινία ντοκιμαντέρ, για την ζωή του, γυρισμένο το 2003. Η μανία και η κατάθλιψη εναλλάσσονται προκαλώντας συμπεριφορές μη φυσιολογικές και μη αποδεκτές που τον οδηγούν σε συχνό εγκλεισμό σε ιδρύματα. Όμως, η ευκαιρία να ξαναβγεί τού δίνεται μαζί με τις εντολές να αποφεύγει καταστάσεις στρες και να λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή του. 
Το παιχνίδι της ζωής είναι ένα στρατηγικό, πολεμικό παιχνίδι: Πόλεμος και στρατηγική ενάντια στις αδυναμίες μας. Στο σκάκι, απ’ όπου αντλεί τη γνώση του ο ήρωας, η κίνηση πρέπει να έχει λογική και σημαντικό αποτέλεσμα. Έτσι, αποφασισμένος να παραμείνει μακριά από τα ιδρύματα, ο ήρωας δρα κινούμενος από ένα ιδιωτικό κίνητρο. Ψάχνει ένα θετικό προσανατολισμό - σκοπό στη ζωή του. 
Βοηθός σε αυτή του την προσπάθεια είναι το ταλέντο του, το σκάκι. Έτσι βρίσκει μια ομάδα προβληματικών παιδιών τα οποία μαθαίνουν σκάκι για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τις κακές επιρροές μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση. Τους παραδίδει μαθήματα ζωής βγαλμένα μέσα από την σκακιέρα, με μικρά βήματα κάθε μέρα, αφού όπως λέει, κάθε μέρα είναι μια μέρα που μπορείς να μάθεις κάτι. 
Είναι αυτόχθονες Μαορί – όπως και ο ήρωας – φτωχοί, άρα και περιθωριοποιημένοι σε μια κοινωνία που χτυπημένη από την κρίση και την ανεργία τούς συμπεριφέρεται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ωθώντας τους έτσι στο έγκλημα. Παιδιά, τα οποία δεν έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο από το έγκλημα, συντάσσονται μαζί του και ακολουθούν την «πεπατημένη» σκύβοντας το κεφάλι, δυναμώνοντας έτσι τους «προαγωγούς» τους. Γιατί απλά πιστεύουν ότι είναι, αυτό που τους λένε οι άλλοι ότι είναι. 
Το κίνητρο του ήρωα ξεπερνά τα στενά όρια του ιδιωτικού. Γίνεται πλέον ηθικό λόγω των εμπειριών του και της παρατήρησής του και εφαρμόζοντας για ακόμη μια φορά την θεωρία από το σκάκι στη ζωή καταλαβαίνει ότι τα άτομα στην κοινωνία, όπως τα πιόνια στο σκάκι, πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται διαφορετικά καταρρέουν. Ο ήρωας πλέον γιγαντώνεται γιατί έχει κατανοήσει κάτι βασικό: Η περιορισμένη ως ανύπαρκτη, λόγω της μοίρας μας ελευθερία, γίνεται πραγματική και γιγάντια όταν η διάνοια μας συλλάβει την ηθική και την χρησιμοποιήσει σαν κίνητρο δυνατότερο από τα προσωπικά μας οφέλη. 
Το παιχνίδι της ζωής παραμένει ένα στρατηγικό πολεμικό παιχνίδι. Όμως ο πόλεμος και η στρατηγική πλέον κατευθύνονται ενάντια στην εξαθλίωση. Η κοινωνία και τα άτομα της, χρειάζεται να βοηθήσουν το ένα το άλλο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν δύσκολες καταστάσεις. Πλέκουν ένα ιστό μαζί ο οποίος είναι πολύ πιο ανθεκτικός και δυνατός από οποιαδήποτε άτομο - πιόνι μόνο του. Όπως στο σκάκι δεν μπορείς να παραμελείς το οποιοδήποτε κομμάτι γιατί θα αποδυναμωθείς και τελικά θα χάσεις το παιχνίδι, έτσι και στη ζωή δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Ειδικά με τα παιδιά που είναι η ελπίδα. "Έχε το νου σου στο παιδί", μάς είχε τραγουδήσει ο Σιδηρόπουλος. 
Με μια καταπληκτική κατάθεση ψυχής και ερμηνεία, ο ηθοποιός Cliff Curtis, ο οποίος πήρε για τις ανάγκες της ταινίας 30 κιλά, δίνει μια τρομερή παράσταση που σε κάνει να κλαις, να γελάς, να χαίρεσαι και να λυπάσαι, να καταβάλλεσαι συναισθηματικά αλλά στο τέλος να χειροκροτείς ακόμη κι αν βλέπεις την ταινία μόνος σου. Ο ενθουσιώδης, απλός, ηγετικός και ειλικρινής χαρακτήρας του -ιδιότητες σπάνιες πλέον στην κοινωνίας μας- σε κατακτά από την πρώτη στιγμή. 
Μια πολύ δυνατή, συγκινητική, αληθινή ιστορία, απίστευτα ανθρώπινη, την οποία θα ήταν κρίμα να στερηθείτε.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια