Προσφατα
.

7.12.15

Η δυσκολία του να μείνεις αξιοπρεπής

του Ανδρέα Γιατρά
Για δεκαετίες στην Ελλάδα μια σειρά από παράγοντες με πρωταγωνιστές τα Μ.Μ.Ε τον έντυπο και αργότερα ηλεκτρονικό τύπο προέβαλλαν ως ιδανικό για πρότυπο τον νεοπλουτισμό,τον μη ενεργό πολίτη, τον μη σκεπτόμενο άνθρωπο.
Η έννοια του λαού αντικαταστάθηκε με ένα χειραγωγούμενο όχλο,η κουλτούρα από την ψευτοκουλτούρα η θολοκουλτούρα, η τέχνη από την υποτέχνη, η γνώση από την αμάθεια η ημιμάθεια,το αυθεντικό από το δήθεν και ημιτασιόν.
Ένας λαός που είχε αφήσει στην άκρη τα ιδανικά και οράματα του,τις όποιες ιδέες και αξίες δεν ήταν δύσκολο να πειστεί ότι τα πάντα είναι το χρήμα. Η αυξανόμενη ανάγκη επίδειξης του πλούτου και του εύκολου κέρδους οδήγησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να στραφεί σε ένα υπερκαταναλωτικό πρότυπο συμπεριφοράς στο οποίο κυριαρχούσαν οι υλικές και όχι οι ηθικές αξίες.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κοινωνία που αδιαφορεί για τα ουσιώδη προβλήματα,μια κοινωνία που δεν αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι,μια κοινωνία που είναι έτοιμη να θυσιάσει την αξιοπρέπεια της στο βωμό του εύκολου κέρδους η της ανούσιας επίδειξης υλικών αγαθών. 
Όταν σε μια κοινωνία δεν προβάλλονται ως πρότυπα ,η αξιοπρέπεια η ανθρωπιά,η μελέτη,η μάθηση,η αμφισβήτηση,η διεκδίκηση είναι φυσικό επακόλουθο αυτή η κοινωνία να τείνει προς τον ολοκληρωτικό αφανισμό.Όταν μια κοινωνία σε καλεί να εξαργυρώσεις το υπαρκτό η μη υπαρκτό ταλέντο σου με όλων των ειδών τις διευκολύνσεις, αρκεί να υπηρετείς ότι πιο σκοταδιστικό και οπισθοδρομικό και να το βαφτίζεις ως προοδευτικό αυτή η κοινωνία δεν έχει μέλλον. 
Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης έχει δύο επιλογές μια εύκολη και μια δύσκολη. 
Η εύκολη είναι να υποταχτείς και να ακολουθήσεις το δρόμο της υπηρέτησης όλου αυτού του σάπιου οικοδομήματος,να είσαι ένα υπάκουο ον,να τα έχεις καλά με όλους  (με κυβερνήσεις,με φορείς, με οργανισμούς,με τους προβεβλημένους αυτόκλητους σωτήρες όλων των τάξεων και κατηγοριών). 
Η δύσκολη είναι να μείνεις αξιοπρεπής γυρίζοντας την πλάτη σε όλα αυτά ελπίζοντας και προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον,μένοντας πιστός σε αρχές και αξίες με το οποιοδήποτε κόστος και τίμημα.

« PREV
NEXT »

3 σχόλια

ifigenia είπε...

ena poli kalo ke apolita efstoxo arthro gia to idos ton kinonion pou exoun...proothithi apo sygekrimena kendra ta teleftea xronia, dioti tipote den ine,,,tixeo .....stin ...politiki ke katepektasi stin kinonia !!!!

nikos oikos είπε...

Nikosek
Δημοσιεύθηκε από τον Nikos Oikos · 4 Δεκεμβρίου στις 10:47 π.μ. · Τροποποιήθηκε ·
Εσχατος σκοπος της μορφωσης και της γνωσης ,ειναι η διαμορφωση και η αναπτυξη της ικανοτητας να ειναι κανεις ωφελιμος στο συνολο , δρωντας στους κολπους του με συναισθηση μιας εσχατης ηθικης συνεπειας και ευθυνης
«Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο από όλα τα ΧΡΕΗ ΤΟΥ».

nikos oikos είπε...

https://yadi.sk/i/MrStMNQFm5hJ7