Προσφατα
.

12.10.15

Προαπαιτούμενος εφιάλτης

Μια λέξη, στον πληθυντικό αριθμό, πλανιέται πάνω απ’ την Ελλάδα: τα προαπαιτούμενα. Χωρίς αυτά, κακή αξιολόγηση· χωρίς αυτά, δεν έρχεται η υποδόση. Σαν σε παλιά ελληνική ταινία. Ο άπληστος μνηστήρας ζητά όλο και περισσότερα προκειμένου να παντρευτεί την αδελφή που κινδυνεύει να μείνει στο ράφι και ο απελπισμένος αδελφός, προστάτης οικογενείας, πιέζεται να του τα γράψει όλα. Και το σπίτι και τον αέρα του σπιτιού και το χωράφι στο χωριό και τον ορνιθώνα. Όλα προαπαιτούμενα για το στεφάνι.

Προς το παρόν, τα προαπαιτούμενα μας ζαλίζουν και μόνο με το πλήθος τους: 48 μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, 127 έως το τέλος του 2015, 223 έως το 2018. Εφτά ήταν οι πληγές του Φαραώ, όμως τα προπαιτούμενα είναι σαν το σμήνος των ακρίδων, αμέτρητα. Κλείδωσε το πρώτο πακέτο, πέφτουν οι πρώτες υπογραφές στο προικοσύμφωνο, ηχηρά θα ακουστούν τα νέα «ναι» στο Κοινοβούλιο. Μην ανησυχείτε, μας λένε. Έρχονται τα παράλληλα, τα ανακουφιστικά μέτρα, τα ισοδύναμα. Μπορεί το κτίριο να φλέγεται, όμως η κυβέρνηση θα μοιράσει από ένα κιλό τοματοπελτέ σε κάθε επιζώντα.

Η σημερινή κατάσταση (γιατί η αυριανή μπορεί να είναι διαφορετική) δείχνει το πόσα πολλά μπορεί να συνηθίσει ο άνθρωπος. Να συνηθίσει τη φτώχεια, τη στέρηση, την καταπίεση, τον έλεγχο, την υποταγή, τον εξευτελισμό. «Πού πάμε διακόσιες ψυχές χωρίς χωροφύλακα;» όπως έλεγαν κάποιοι παλιοί. Πού πάμε χωρίς ευρώ, χωρίς ΕΕ;

Όμως, αργά ή γρήγορα, οι αντιδράσεις θα είναι αναπόφευκτες. Και ίσως σφοδρές, τυφλές, ασυνεχείς. Υπομένουμε το ζυγό αλλά όχι για πάντα. Και το ερώτημα είναι αν η λαϊκή απάντηση θα εκφραστεί με βίαια και σκόρπια ξεσπάσματα, με riots (ταραχές) όπως τα λένε στον αγγλοσαξονικό κόσμο, ή θα έχει τη μορφή του ενιαίου, του μετωπικού και οργανωμένου κινήματος. Ένα κίνημα από το οποίο δεν πρέπει να αποκλείεται καμιά αγωνιστική παρουσία, μεγάλη ή μικρή. Μόνο που ακόμα και πριν δούμε τις πρώτες σπίθες ενός τέτοιου κινήματος, κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν τον εαυτό του ως τον αποκλειστικό αντιπρόσωπό του. Να θεωρούν ότι αυτοί είναι το Μεγάλο Προαπαιτούμενο του μεγάλου κινήματος.


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια