Προσφατα
.

19.8.15

Ο πολιτισμός της σφαγής

Η ταινία Σφαγή (Carnage, 2011) είναι μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του θεατρικού έργου «Ο Θεός της Σφαγής». Τέσσερις πολύ καλοί ηθοποιοί με εκπληκτικές ερμηνείες, σε ένα δωμάτιο, υπό την καθοδήγηση του Roman Polanski είναι ήδη ένας καλός λόγος να δεις την ταινία. Όμως το σενάριο και οι διάλογοι είναι αυτοί που κλέβουν πραγματικά την παράσταση. 
Μετά από ένα καυγά δύο παιδιών οι γονείς τους αποφασίζουν να βρεθούν στο διαμέρισμα του ενός ζευγαριού για να προσπαθήσουν με πολιτισμένο τρόπο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεσή τους. Βρισκόμαστε εξάλλου στην Νέα Υόρκη το 2011. Η αίσθηση της κοινωνικότητας τους ώθησε να συνευρεθούν. Όμως είναι άγνωστοι και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι «κοινωνικές μάσκες», συμπεριφοράς, σεβασμού και ευγένειας, που όμως στην πορεία θα πέσουν αφού θα έρθουν αντιμέτωπες με ευαίσθητα θέματα και την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου ξεχωριστά. 
Σιγά-σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι προκαταλήψεις, οι αδυναμίες και οι εγωισμοί του καθενός και αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην σύγκρουση. Οι εξυπνάδες, η περιφρόνηση και οι προσβολές οδηγούν σε συγκρούσεις που αφορούν την κοινωνική τάξη, το φύλλο, το γάμο, το εγώ και πολλά άλλα, καθώς τα άτομα πλέον συνάπτουν και διαλύουν συνεχώς συμμαχίες μεταξύ τους. Γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάρρευσης του πολιτισμού που δεν χρειάζεται ούτε όπλα, ούτε αναλφάβητους για ξεσκίσει τις σάρκες του. 
Είναι λυπηρό αλλά και αληθινό εφόσον όλοι έχουμε την εμπειρία του. Θα έλεγα ότι η ταινία είναι μια μαύρη κωμωδία στην οποία όμως το τέλος της αφήνει περιθώρια ελπίδας.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια