Προσφατα
.

25.5.15

ΗΠΑ και Τουρκία θα επιτεθούν εναντίον του Άσαντ

Συμφωνία  την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών - Θα σηματοδοτήσει διεύρυνση της ανάμειξης των ΗΠΑ στην σύρραξη

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέληξαν σε «κατ' αρχήν» συμφωνία για να προσφέρουν υποστήριξη από αέρος σε ορισμένες δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει διεύρυνση της ανάμειξης των ΗΠΑ στην σύρραξη.

 Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο για τη δήλωση Τσαβούσογλου -αν και η Ουάσινγκτον έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να δεσμευτεί στην επιβολή «ασφαλούς ζώνης» για τους Σύρους αντάρτες, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου στο συριακό κράτος.

Η υποστήριξη από αέρος θα προστατεύσει τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών που έχουν εκπαιδευτεί σε τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο προγράμματος υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, δήλωσε ο Τσαβούσογλου. 

Το σχέδιο αυτό, η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει για καιρό, αποσκοπεί στην αποστολή πίσω στην Συρία 15.000 στρατιωτών για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά την «κατ'αρχήν» συμφωνία ή για το είδος της αεροπορικής δύναμης που θα παρασχεθεί και από ποιον.

«Πρέπει να υποστηριχθούν από αέρος. Αν δεν τους προστατεύσεις ή δεν τους προσφέρεις υποστήριξη από αέρος, τότε ποιο το νόημα;» δήλωσε ο Τσαβούσοβλου στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Σεούλ.

«Υπάρχει μια κατ'αρχήν συμφωνία για την παροχή υποστήριξης από αέρος. Ο τρόπος με τον οποίο θα παρασχεθεί είναι ευθύνη του στρατού» προσέθεσε.

Το πρόγραμμα αυτό εκπαίδευσης υπό τις ΗΠΑ έχει βυθιστεί σε τέλμα λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται, για τις οποίες κάποια μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ευθύνονται διαφωνίες μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δηλώνει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα υποστήριξης θα πρέπει να εντάσσεται σε μια περιεκτική στρατηγική, στην οποία θα περιλαμβάνεται ο πόλεμος κατά των δυνάμεων που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ουάσινγκτον διατηρεί την αντίθεσή της στον Άσαντ, αλλά σημειώνει ότι στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι η ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αν και ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί προτεραιότητα, πρέπει επίσης «να σταματήσουμε το καθεστώς». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε επίσης τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή επιχείρηση στη Συρία.


ΤΟ ΒΗΜΑ
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια