Προσφατα
.

25.2.15

Η κυβέρνηση σώζει τις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια

Δώσε το 20% από το τίποτα για να σώσεις το σπίτι σου. Ενδιάμεσος Φορέας θα κουμαντάρει σπίτι και δάνειο
Μαρία Τσολακίδη
Με μία άνευ λογικής "διευκόλυνση" το υπουργείο Οικονομίας προτείνει σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους με πλειστηριασμό να δώσουν από 0% έως 20% του εισοδήματός τους αν θέλουν να μην συνεχιστεί η κατάσχεση. 
Η κυβέρνηση μη μπορώντας να κάνει οποιαδήποτε μονομερή κίνηση χωρίς να ρωτήσει τους εθνικούς δανειστές προσπαθεί με διάταξη να "παγώσει" τους πλειστηριασμούς τους σπιτιών ΜΟΝΟ μέχρι το τέλος του 2015. Για να μπει όμως ο δανειολήπτης σε αυτή την διάταξη θα πρέπει να πάει στην Τράπεζα και να καταβάλει μέχρι το 20% του εισοδήματός του για να προστατέψει την κατοικία του άμεσα. Η διάταξη αυτή  αφορά όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία μέχρι 500,000 ευρώ ενώ  μέχρι στιγμής 40,000 από αυτούς έχουν λάβει ειδοποιητήριο κατάσχεσης.
Σε ό,τι αφορά τους 100,000 δανειολήπτες που είναι έτοιμοι να χάσουν το σπίτι τους και είναι στο όριο της φτώχειας, για να συνεχίσουν να έχουν σπίτι θα περιμένουν τον υπουργό Σταθάκη πότε θα δημιουργήσει τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης. Το σχέδιο Σταθάκη ορίζει ότι  οι τράπεζες  θα πουλήσουν τα δάνεια στο 50% της αξίας τους, ενώ ο δανειολήπτης δεν θα πληρώνει την δόση σ' αυτές, αλλά σε ένα Φορέα που κανείς ακόμα δεν ξέρει αν σε αυτόν, εκτός από το Κράτος,  θα είναι μέτοχος μέσω ΣΔΙΤ και ιδιώτης διαχειριστής. 
Το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι φτωχοί δανειολήπτες θα είναι το 1/3 του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο θα το πληρώσει το Δημόσιο! Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κερδίσουν οι Τράπεζες με την πώληση των δανείων στο 50%, όταν για τα 100,000 κόκκινα δάνεια οι Τράπεζες περίμεναν να εισπράξουν 3 δις ευρώ.
Αν δεν καταφέρουν οι φτωχοί δανειολήπτες να ξεχρεώσουν το 1/3 του δανείου στον Φορέα το ακίνητο θα πλειστηριάζεται ως δημόσια περιουσία και σε ποια τιμή;
Επίσης, τα δις ευρώ που θα πληρώσει το Κράτος για να διευκολύνει τους δανειολήπτες από ποιον θα τα δανειστεί ή ποιο νέο έμμεσο χαράτσι για όλους τους Έλληνες  θα ξεχρεώνει δάνεια μερίδας του λαού.
Βέβαια, η διάταξη Σταθάκη θα πρέπει να σταλεί στην Τρόικα-Θεσμούς προς έγκριση πριν υλοποιηθεί.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια