Προσφατα
.

24.2.15

Πάλι στον τζόγο οι εισφορές των Ταμείων

Ξενοφώντας Ερμείδης
Η κυβέρνηση θα παίζει στο "τζόγο"  το ρευστό των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω επίφοβων κρατικών ομολόγων.
Για να δανειστεί το Κράτος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προτείνει τα διαθέσιμα, αλλά και όσα πρόκειται να εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, να επενδυθούν σε κρατικά ρέπος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που έχει το Δημόσιο. 
Το πρώτο τζογάρισμα θα γίνει με τα 3 δις ευρώ που έχουν ρευστό από τις εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών 15 κρατικών ασφαλιστικών φορέων.

Δανειστές με το ζόρι οι Έλληνες
Οι οικονομικές διάνοιες της κυβέρνησης βάζουν ως δόλωμα ότι τα Ταμεία θα εισπράττουν απόδοση 2% σε ετήσια βάση. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι  κατά την διάρκεια της  οικονομικής κρίσης με το κούρεμα των κρατικών ομολόγων όλα τα χρήματα των ασφαλισμένων που επί δεκαετίες προπλήρωναν τις συντάξεις τους και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη "χάθηκαν", η νέα κυβέρνηση κάνει πάλι την ίδια κίνηση.
Με λίγα λόγια, οι Έλληνες ασφαλισμένοι γίνονται "δανειστές" στο ίδιο το Κράτος χωρίς όμως αυτοί να παίρνουν τις αποδόσεις ή ελάφρυνση των εισφορών τους. Αντιθέτως για δεύτερη φορά,  η κυβέρνηση από τη μια απειλεί τους πολίτες με κυρώσεις αν δεν πληρώνουν τα Ταμεία με τις μνημονιακές προσαυξήσεις και από την άλλη οι εισφορές θα παίζονται σε τζόγο.
Η συνολική περιουσία των Ταμείων αυτή την στιγμή αγγίζει τα 11 δις και αυτό διότι ο ΟΔΔΗΧ δεν προτείνει μόνο να παιχτούν στο χρηματιστήριο το ρευστό αλλά και τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων. Το ΙΚΑ έχει ρευστό 700 εκατ. αλλά η συνολική περιουσία του ανέρχεται στα 4,5 δις ενώ δεύτερο έρχεται το ΕΤΑΑ έχει 250 εκατ. ρευστό αλλά συνολική περιουσία 5 δις. 

Έλληνες: Κερατάδες και δαρμένοι
Σε ένα "χρεοκοπημένο κράτος" -σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Βαρουφάκη- αυτή την στιγμή οι κατοχικές υπηρεσίες του Κράτους, όπως είναι ο ΟΔΔΗΧ,  βάζει τους Έλληνες σε μια περιπέτεια εκ νέου. Πέρα από το ότι οι πολίτες θα δανείζουν με το ζόρι το Κράτος, τα Ταμεία ακόμα κι αν χρειάζονται ρευστό για συντάξεις και πληρωμή ιατροφαρμακευτικών καλύψεων των ασθενών,  δεν θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά τους, εφόσον τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μόνο όταν λήγει η προθεσμία της επένδυσης ή πιο σωστά του τζόγου.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η πρόταση γίνεται την συγκεκριμένη στιγμή. Μέσα Μαρτίου λήγει η περίοδος χάριτος που έδωσε η κυρία Βαλαβάνη προς τους οφειλέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αναμένοντας να μπούνε στα ταμεία γύρω στα 2 δις ευρώ άμεσα με την ρύθμιση των 100 δόσεων είναι έτοιμοι να τα "επενδύσουν" καταλλήλως. 
Η κυβέρνηση βρίσκει λύση να κάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις  " κοινωνικής αλληλεγγύης" και αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" όχι με  με τα καθαρά έσοδα του κράτους, αλλά παίρνοντας από το πορτοφόλι των Ελλήνων τις προπληρωμένες υποχρεώσεις τους και δίνοντας τους αλληλεγγύη με κουπόνια σίτισης και "φθηνό ρεύμα".  Οι πολίτες μετατρέπονται σε δανειστές χωρίς δικαίωμα άρνησης, με την απειλή κυρώσεων για τη μη καταβολής των εισφορών και το σημαντικότερο βάζοντας για δεύτερη φορά τα δεδουλευμένα τους με το ζόρι στον τζόγο. 
Την τελευταία φορά που "παίχτηκαν" σε ομόλογα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χάθηκαν τουλάχιστον 23 δις που αντιπροσώπευαν ιδρώτα ασφαλισμένων Ελλήνων. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια