Προσφατα
.

21.7.22

Η θυσία των τσιγγάνων ΕΑΜιτών

Το στεφάνι της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ στο μνημείο των 11 εκτελεσθέντων, που επισκεφτήκαμε, σε κάνει να γυρίσεις αρκετά χρόνια πίσω και να πας στις 4 Αυγούστου 1944. 
Τότε που για άλλη μία φορά οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν , αυτή τη φορά 11 αγωνιστές, που τους είχαν πιάσει κατά τη διάρκεια του Μπλόκου στη συνοικία της Αγίας Σοφίας. Κοντά 300 άνδρες είχαν βγάλει με τη βία από τα σπίτια τους και η “διαλογή”, πάντα με τη βοήθεια κουκουλοφόρου Έλληνα συνεργάτη τους, έγινε εκεί που σήμερα είναι το κτήριο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ. 
Από την επιλογή οι Γερμανοί ξεχώρισαν 13 οργανωμένους ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες και τους εκτέλεσαν στη Χαμοστέρνας. Οι δύο γλίτωσαν. 
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι το εκτελεστικό απόσπασμα τους έστησε μπροστά στους προβολείς των αυτοκινήτων τους και ακολούθησε η εκτέλεση. Σήμερα λίγο μετά τη διασταύρωση της Χαμοστέρνας με την Πειραιώς, σε ένα μικρό παρκάκι, το μνημείο μας θυμίζει τον πάνδημο χαρακτήρα της Εθνικής Αντίστασης, που αγκάλιασε και τους 11 αγωνιστές τσιγγάνους, που έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η χώρα μας από τη ναζιστική κατοχή. 

 
Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος 
ertnews.gr

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια