Προσφατα
.

29.3.21

Κοροναϊός: «Καθόμαστε πάνω σε ένα ηφαίστειο, έτοιμο να εκραγεί»

Σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, η κατάσταση με τον κοροναϊό στη Γερμανία, λίγες μέρες πριν από το καθολικό Πάσχα (4 Απριλίου), είναι πιο εκρηκτική, κατά την άποψη ενός διακεκριμένου επιστήμονα, ο οποίος την παρομοιάζει με «ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» 
 
«Ιδίως η παραλλαγή του ιού B.1.1.7 (σ.σ. βρετανική μετάλλαξη), που είναι η επικρατούσα εν τω μεταξύ στη Γερμανία, εξαπλώνεται πιο γρήγορα εντός των οικογενειών. Επιπλέον, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται αυτή την στιγμή. Πρόκειται για ένα ηφαίστειο πάνω στο οποίο καθόμαστε, που είναι έτοιμο να εκραγεί», είπε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Ζααρμπρίκεν, Τόρστεν Λερ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). 
 
«Σε αντίθεση με το τέλος του 2020, πολλά άτομα από την ιδιαίτερα απειλούμενη ηλικιακή ομάδα εμβολιάζονται τώρα, ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων άνω των 70 ετών που έχει εμβολιαστεί είναι μόνο το ένα τέταρτο. Μέχρι να υπάρξει πραγματικά θετική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων, απαιτούνται μερικές εβδομάδες. Επομένως, δεν μπορεί να δοθεί λήξη συναγερμού. Έχουμε λοιπόν μερική αποδυνάμωση μέσω του εμβολιασμού, αλλά επιδείνωση λόγω των μεταλλάξεων», προσέθεσε ο καθηγητής Λερ. 
 
Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός καθηγητής είναι αρμόδιος και για έναν προσομοιωτή Covid-19, που έχει ως στόχο να καταστήσει δυνατή την πρόβλεψη λοιμώξεων από τον κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών, των δυνατοτήτων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των διαθέσιμων αναπνευστήρων και των ποσοστών θανάτου στα επιμέρους ομοσπονδιακά κρατίδια. 
 
Για τέταρτο κύμα προειδοποιεί ο Φάουτσι 
«Όταν κατεβαίνεις από μια κορύφωση κι αρχίζεις να βλέπεις ένα πλατό, αν παραμείνεις σε αυτό το πλατό, υπάρχει στ’ αλήθεια κίνδυνος νέου κύματος», επεσήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Δρ Αντονι Φάουτσι. 
 
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κοροναϊού, Δρ Αντονι Φάουτσι, δήλωσε την Κυριακή ανήσυχος για τη σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα του αριθμού των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, που έκρινε πως οφείλεται στην «πρόωρη» άρση των περιορισμών σε ορισμένες Πολιτείες. 
 
«Είμαστε κολλημένοι στα περίπου 50.000 κρούσματα την ημέρα, τις προάλλες έφθασαν ακόμη και τα 60.000, υπάρχει στ’ αλήθεια κίνδυνος» να εκδηλωθεί νέο κύμα της πανδημίας, εξήγησε ο ανοσολόγος στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τονίζοντας πως τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κοροναϊού, παρότι πιο μεταδοτικά, δεν αποτελούν τη μοναδική εξήγηση για την κατάσταση αυτή. 
 
Το πλατό αυτό οφείλεται «σε πράγματα όπως οι ανοιξιάτικες διακοπές και η άρση των περιοριστικών μέτρων (…) σε ορισμένες Πολιτείες, που φρονώ ότι ήταν πρόωρη», σημείωσε ο Δρ Φάουτσι. 
 
«Όταν κατεβαίνεις από μια κορύφωση κι αρχίζεις να βλέπεις ένα πλατό, αν παραμείνεις σε αυτό το πλατό, υπάρχει στ’ αλήθεια κίνδυνος νέου κύματος», επέμεινε και «δυστυχώς, αυτό αρχίζουμε να βλέπουμε», συμπλήρωσε, παραπέμποντας στην εξέλιξη σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου η πανδημία αναζωπυρώνεται.


 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια