Προσφατα
.

3.3.21

Δανία προς Σύρους πρόσφυγες : «Να πάτε πίσω στη χώρα σας»!

Καμία αίτηση για παροχή ασύλου στη Δανία. Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Σοσιαλδημοκράτισσας πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν. Από χθες, λοιπόν, υπό την ηγεσία της, η σκανδιναβική χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων απέκτησε μία «μαύρη» πρωτιά στην Ευρώπη: στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους, υποστηρίζοντας ότι η Δαμασκός και η γύρω περιοχή είναι ασφαλής… 
 
Το πρώτο βήμα έγινε με την αφαίρεση της άδειας παραμονής 94 Σύρων προσφύγων, που όπως ανακοινώθηκε θα σταλούν στη συνέχεια σε στρατόπεδα απέλασης. Επισήμως, το αφήγημα της Κοπεγχάχης είναι ότι οι 94 δεν θα εξαναγκαστούν να φύγουν. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της Δανίας θα τους εξαναγκάσει, πρακτικά, να φύγουν. Προειδοποιούν ότι αυτή δεν είναι παρά μόνον η αρχή. Ήδη αναμένεται η επανεξέταση των αδειών προσωρινής παραμονής 350 Σύρων, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Δανία. 
 
Κατακραυγή 
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Δανίας προσπαθεί να εξαναγκάσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω στον έλεγχο του βάναυσου καθεστώτος [της Συρίας] συνιστά μία απροκάλυπτη παραβίαση του νόμου για το προσφυγικό και του αναφαίρετου δικαιώματος των ανθρώπων να είναι ασφαλείς από διώξεις», λέει στην Daily Mail ο Στιβ Βαλντεζ-Σάιμοντς, στέλεχος του βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Διαβλέπει, μάλιστα, τον κίνδυνο τα ίχνη της Κοπεγχάγης να ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «εγκαταλείποντας τις υποχρεώσεις τους έναντι των Σύρων προσφύγων». 
 
Κατά την Μιχάλα Μπεντίξεν της οργάνωσης Refugees Welcome, η Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία «πάρα πολύ τραγική κατάσταση» αβεβαιότητας, που θα μπορούσε να τραβήξει επί μακρόν. «Η κυβέρνηση», λέει στην Daily Telegraph, «ευελπιστεί ότι θα τα παρατήσουν και θα φύγουν». 
 
Αυτά, ενώ μόλις προχθές, Δευτέρα, ερευνητές του ΟΗΕ κατήγγειλαν σε έκθεση τους–την οποία θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού- «αδιανόητα βασανιστήρια» πολιτών από το καθεστώς της Δαμασκού και τις συμμαχικές προς αυτές δυνάμεις. 
 
Σκληρή στάση
Από το 2017, ούσα επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, η σημερινή πρωθυπουργός της Δανίας είχε παρουσιάσει σχέδιο για την αποστολή «μη δυτικών» μεταναστών σε καταυλισμούς στην Αφρική και σε κέντρα διαλογής για τους μετανάστες. 
 
Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνησή της διόρισε πρεσβευτή αρμόδιο για τη μετανάστευση, επιφορτισμένο με την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας καταυλισμών μεταναστών εκτός των ορίων της Ε.Ε., στο πλαίσιο αλλαγών στο ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου. Η δε πρωτοφανής απόφαση της Κοπεγχάγης να δείξει τον δρόμο της εξόδου σε Σύρους πρόσφυγες έρχεται την ώρα που οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί. 
 
Μέσα στο 2020, εν μέσω και της πανδημίας, μόλις 1.547 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για την παροχή ασύλου στη Δανία. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από το 1998 και δέκα φορές μικρότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, οπότε 21.300 άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στη σκανδιναβική χώρα.


 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια