Προσφατα
.

22.3.21

Αυστραλία : Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν και σήμερα τη νοτιοανατολική Αυστραλία, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών, αλλά και επιβραδύνοντας το πρόγραμμα εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού. 
 
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πολλές παράκτιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας -της πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας της Αυστραλίας- βρίσκονται κάτω από το νερό, συμπεριλαμβανομένων συνοικιών του Σϊδνεϊ. 
 
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών έδωσαν εντολή στους κατοίκους περιοχών με χαμηλό υψόμετρο, σε ορισμένα μέρη της πόλης, να καταφύγουν σε ασφαλές μέρος. Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, δήλωσε ότι 18.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν στα σπίτια τους, ενώ 38 περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. 
 
Γύρω από το Σίδνεϊ, στην κοιλάδα Χόκσμπερι-Νίπιαν, η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια έφτασε σε πρωτόγνωρα από το 1961 επίπεδα. Το φράγμα Ουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει πόσιμο νερό στο Σίδνεϊ, άρχισε ήδη από το Σάββατο να υπερχειλίζει. 
 
Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχοπτώσεις σε επίπεδα ρεκόρ και τις προσεχείς ημέρες, προτού υπάρξει βελτίωση του καιρού, αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Στα τέλη του 2019, στην ίδια περιοχή μαίνονταν πρωτόγνωρες δασικές πυρκαγιές και είχαν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση νερού, εξαιτίας μιας μακράς περιόδου ξηρασίας. 
 
Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η Αυστραλία θα πλήττεται έντονα από ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια. λόγω της κλιματικής αλλαγής. 


in

 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια