Προσφατα
.

1.2.21

Tsar Tank

Η Ρωσική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε επισφαλή θέση το 1915. Μια γερμανική επίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο είχε ως αποτέλεσμα να περικυκλωθεί ο ρωσικός στρατός στην περιοχή της Γαλικίας (δυτική Ουκρανία) και την Πολωνία. 
Στην τότε πρωτεύουσα Petrograd (Αγία Πετρούπολη) έπεσαν πολλές προτάσεις από μηχανικούς για να δημιουργήσουν νέα όπλα ώστε να αναστραφεί η πορεία του πολέμου προς όφελος της Ρωσίας. 
Μια από τις προτάσεις ήταν το φιλόδοξο έργο Tsar Tank του Nikolai Lebedenko. 
 
Το τανκ Tsar και ο τσάρος 
Το τολμηρό και φιλόδοξο έργο του Lebedenko, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και ενδιαφέρθηκε πολύ ο Τσάρος Νικόλαος Β. 
Το θηρίο είχε ύψος τριωρόφου σπιτιού με μήκος 18 μέτρων και πλάτος 12 μέτρων, το βάρος του άνω των 60 τόνων. Έτσι λόγω της απειλητικής εμφάνισής του το ονόμασαν Tsar Tank.
Στην καρδιά του νέου όπλου υπήρχε ένας κινητήρας αεροσκάφους ικανός να επιταχύνει το τρίτροχο τέρας στα 17 km / h σε ανώμαλο έδαφος. Ταυτόχρονα, το υπογάστριο υπήρχε επένδυση με ατσάλινη θωράκιση και οι υποδοχές όπλων εφοδιάστηκαν με δύο κανόνια 76,2 mm, το καθένα οπλισμένο με 60 οβίδες. 
Επιπλέον, μια σειρά από όπλα Maximmachine 7,62 mm υπήρχαν για να προστατεύουν το τανκ από το εχθρικό πεζικό. Χρειάζονταν το λιγότερο 15 χειριστές για τον έλεγχο του θηρίου. 
Ο Τσάρος Νικόλαος κάλεσε τον Λεμπεντένκο στο Χειμερινό Παλάτι στο Πετρογκράντ για να παρουσιάσει προσωπικά την εφεύρεσή του του. Ο μηχανικός έφερε μαζί του ένα ξύλινο μοντέλο του μελλοντικού όπλου. 
Ο Νικόλαος ενθουσιάστηκε βλέποντας το μοντέλο να τρέχει γρήγορα στο χαλί του παλατιού. Στο έργο δόθηκε η αυτοκρατορική σφραγίδα έγκρισης, και τα χρήματα διατέθηκαν αμέσως. 
Λίγους μήνες αργότερα, το πρώτο και μοναδικό πειραματικό μοντέλο του οχήματος των 60 τόνων ήταν έτοιμο. Ήταν μια εντυπωσιακή μηχανή με ένα τεράστιο φορείο για το σασί, την ατσάλινη θωράκιση και μια φάλαγγα από τα πιο προηγμένα όπλα μέσα στο κύτος. 
Ωστόσο, οι πρώτες δοκιμές ήταν ανεπιτυχείς. Ο πίσω κύλινδρος του Tsar Tank κόλλησε στο έδαφος μόλις το όχημα βγήκε από τη βάση στήριξής του και δεν μπόρεσε να κυλήσει. Το πρόβλημα αποδόθηκε σε λάθος στους υπολογισμούς - υπήρχε πάρα πολύ φορτίο στο πίσω μέρος, βυθίζοντάς το στο έδαφος. 
Το πλάνο στάλθηκε για αναθεώρηση, αλλά εν τω μεταξύ η επανάσταση του 1917 σφράγισε τη μοίρα του. Έτσι, ο χαλύβδινος γίγαντας Tsar Tank αφέθηκε να σκουριάσει στη μέση ενός δάσους, πριν αποσυναρμολογεί το 1923. 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια