Προσφατα
.

23.2.21

H Γερμανία συζητά πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Υπέρ της έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού εκφράστηκε την Τρίτη και το Βερολίνο, για πρώτη φορά, ουσιαστικά στηρίζοντας την πρόταση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα Ιανουαρίου. 
 
Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ είπε ότι καλό θα είναι να συζητηθεί εκ νέου η έκδοση βεβαιώσεων εμβολιασμού, καθώς όσοι λαμβάνουν το εμβόλιο φαίνεται ότι δεν παρουσιάζουν πλέον κίνδυνο μετάδοσης στους υπόλοιπους. 
 
Πλέον όλο και περισσότερες χώρες εντός και εκτός ΕΕ τάσσονται υπέρ της έκδοσης πιστοποίησης εμβολιασμού που όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης θα διευκολύνει τα ταξίδια από χώρα σε χώρα, χωρίς να συνιστά αυτό που στο εξωτερικό αποκαλείται «διαβατήριο Covid». 
 
Τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία είχαν αποφύγει να στηρίξουν την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την έκδοση πιστοποιητικών σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων (ή τη μονή δόση όσων εμβολίων είναι μονοδοσικά), με σχολιαστές να επισημαίνουν ότι θα προτιμούσαν να ενισχύσουν τον εγχώριο τουρισμό, αντί να διευκολύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό. 
 
Ο ίδιος ο κ. Ροτ είχε πει τον Ιανουάριο ότι ακόμη δεν είναι σαφές κατά πόσον οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει ότι καλό θα ήταν όσοι έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να επιστρέψουν νωρίτερα σε εστιατόρια και κινηματογράφους, συναντώντας όμως την αντίθεση άλλων υπουργών στο Βερολίνο. 
 
Η Γερμανία ήταν πάντα ευαίσθητη στο ζήτημα της αποφυγής υποχρέωσης στους εμβολιασμούς κάθε είδους, κάτι που συχνά αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. 
 
 
 kathimerini Reuters

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια