Προσφατα
.

24.2.21

Το παιδί με το λουλούδι

Άουσβιτς, 26 Μαΐου 1944. Τα SS μόλις έχουν τελειώσει τη «διαλογή», σε μία ομάδα Εβραίων από την Ουγγαρία που έφθασε σιδηροδρομικώς στο στρατόπεδο εκείνο το πρωί. 
 
Ένας άνδρας των SS τράβηξε μία φωτογραφία. Η φευγαλέα αυτή στιγμή αποτυπώθηκε ώστε να την κρατήσει στο αρχείο του, αφού η δημοσίευση φωτογραφιών από τα στρατόπεδα θανάτου απαγορευόταν. 
 
Τα γυναικόπαιδα στη φωτογραφία, δεν το γνωρίζουν, αλλά έχουν λίγα λεπτά ακόμη ζωής, αφού προορίζονται για άμεση εξόντωση στο «Κρεματόριο IV» που βρίσκεται 200 μέτρα μακριά. Η τακτική των ναζί ήταν η άγνοια ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις, που δυσκόλευαν και καθυστερούσαν το έργο του ολοκαυτώματος. 
 
Η διαδικασία ήταν ως εξής: Ένστολες γερμανίδες τους καλούσαν να πάνε για «ντουζ». Εκεί, αντί για νερό, έβγαινε το θανατηφόρο αέριο Zyklon B΄. Σε μισή ώρα ήταν όλοι νεκροί.
 
Καθώς ήταν άνοιξη, ένα παιδάκι 2-3 χρονών είχε βρει στο χορτάρι ένα λουλούδι και το έδειχνε σ’ ένα μεγαλύτερο παιδί που καθόταν απέναντί του. Το μεγαλύτερο παιδί φαίνεται στη φωτογραφία λυπημένο. 
 
Το μικρότερο παιδάκι ίσως να διαισθάνθηκε κάποια αγωνία σε αυτό και θέλησε να το κάνει να νιώσει καλύτερα, ή απλά έπαιζε με το λουλούδι. Λίγα λεπτά μετά, τα δύο παιδάκια και όσοι καταγράφονται στη φωτογραφία θανατώθηκαν. Ήταν άνοιξη του 1944, στο Άουσβιτς. 
 
 
του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού 
mixanitouxronou

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια