Προσφατα
.

12.2.21

Τα «ποτάμια χρυσού» δεν είναι αυτό που φαίνεται

Εντυπωσιακή εικόνα «χρυσών ποταμιών» κατέγραψε από το διάστημα αστροναύτης της NASA στρέφοντας τον φωτογραφικό του φακό πάνω από το ανατολικό Περού. 
 
Δεν πρόκειται όμως γι΄αυτό που μοιάζει. Η λαμπερή εικόνα από την περιοχή Μάδρε δε Διός (δηλαδή Μητέρα Θεού) μπορεί να είναι όμορφη αλλά δεν απεικονίζει κάτι πραγματικά ωραίο, παρά μόνο την καταστροφή του περουβιανού περιβάλλοντος. 
 
Πρόκειται για φωτογραφία που ελήφθη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και δείχνει ότι πραγματικά, ό,τι λάμπει δεν είναι (απαραιτήτως) χρυσός. 
 
Τα «ποτάμια χρυσού» που φαίνονται στις αρχές του Αμαζονίου δεν απεικονίζουν πραγματικό χρυσάφι, αλλά χρυσωρυχεία ανοικτής κοπής, που λάμπουν λόγω της σκόνης που έχει απομείνει εκεί κατά τις προσπάθειες παράνομων χρυσωρύχων να αποσπάσουν το πολύτιμο μέταλλο από το χώμα αφήνοντας ανοικτές πληγές στο έδαφος του Περού, με συνέπειες για το περιβάλλον. 
 
Εκτιμάται ότι οι ανοικτοί λάκκοι επηρεάζουν την ποιότητα τόσο του αέρα όσο και των υδάτων στην περιοχή, ενώ η δραστηριότητα αυτή είναι ο κύριος λόγος της αποψίλωσης των δασών εκεί. 
 
Το κυνήγι χρυσού αποτελεί βασικό μοχλό της τοπικής οικονομία, με δεκάδες χιλιάδες επίδοξους χρυσωρύχους να μεταβαίνουν στην αμαζόνια περιοχή του Περού ώστε να σκάψουν για το πολύτιμο μέταλλο. 
 
 
kathimerini CNN

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια