Προσφατα
.

15.2.21

Διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς

Τη χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, εισηγούνται οι επιδημιολόγοι στην κυβέρνηση, και σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αυτή θα γίνει δεκτή εντός της εβδομάδας. 
 
Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε χθες ατύπως για το θέμα των διπλών μασκών και για τη σοβαρότητα της κατάστασης με τις μεταλλάξεις. Νέα συνεδρίαση θα υπάρξει την Τετάρτη, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, φαίνεται να είναι εδραία αντίληψη των επιδημιολόγων ότι η χρήση διπλής μάσκας εκεί που επικρατεί συνωστισμός, βοηθά τα μέγιστα στην αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού. 
 
Η πρόταση που έπεσε ξεκάθαρα στο τραπέζι είναι διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις αποφάσεις της. Τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει η βρετανική μορφή της και γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα. 
 
Η χρήση διπλής μάσκας ουσιαστικά τέθηκε επίσημα όταν και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία του εμφάνιση φορούσε δύο μάσκες. Το πρωί, μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής, τόνισε ότι η διπλή μάσκα «προστατεύει επιπλέον, κυρίως από τη μετάλλαξη του ιού». 
 
Συμβούλευσε τη χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τόνισε πως αφορά τους πάντες, και τα παιδιά. 
 
«Γιατί από το οποίο κινδυνεύει η ανθρωπότητα είναι από τις μεταλλάξεις, που μπορεί να ξεκινήσουν από τις φτωχότερες χώρες και πάνε σε όλες. Πρέπει να εμβολιαστεί όλη η ανθρωπότητα», εξήγησε η Α.Λινού στον Ant1. 
 
«Αν εδραιωθούν οι μεταλλάξεις θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά κι ίσως να μην τα καταφέρουμε», απάντησε σε ερώτηση για τα αν θα παραταθεί το lockdown και απαντώντας σε ερώτηση για το αν προκαλούν ανησυχία τα νέα στελέχη, είπε πως «όλα μας ανησυχούν, γιατί ο ρυθμός αύξησης είναι διπλάσιος από το κανονικό. Ήδη σε πολλές χώρες, η βρετανική μετάλλαξη είναι το επικρατών στέλεχος». 
 
Προστατεύει 
Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι δύο μάσκες παρέχουν μεγαλύτερη προστασία και μάλιστα σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, η διπλή μάσκα παρέχει επιπλέον προστασία 10 -15%. 
 
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (…) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές». 
 
Ο ίδιος έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε. 
 
«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής. 
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Γώγο, η χρήση από μέσα μιας χειρουργικής μάσκας, τη γνωστή μπλέ – πράσινη και απ’ έξω μιας υφασμάτινης θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον προστασία 10% με 15% όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε εσωτερικό χώρο. 
 
Οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας, υπό το φως και των μεταλλάξεων του κοροναϊού έδωσε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης των Κέντρων Ελέγχου και Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), βάσει της οποίας προκύπτει ότι για να υπάρξει ικανή προστασία κατά την επαφή δύο ατόμων πρέπει αμφότεροι να φορούν μάσκα και στην περίπτωση αυτή η προστασία ανέρχεται στο 84,3% ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. 
 
Η κ. Παπαευαγγέλου αποσαφήνισε ότι αναφέρεται στη χρήση χειρουργικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω, η οποία πρέπει να έχει τρεις στρώσεις. 
 
Σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες, η ιδία επανέλαβε πως δεν ενδείκνυται η μονή στρώση υφάσματος, τονίζοντας ότι οι μάσκες αυτές πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται.

 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια