Προσφατα
.

8.2.21

Γαλάζια φάλαινα πασχίζει να αποφύγει πλοία

Το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στον πλανήτη γλίτωσε την εξαφάνιση μετά την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Ακόμα και τώρα όμως η γαλάζια φάλαινα απειλείται από συγκρούσεις με πλοία. 
 
Μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature αναδεικνύει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Νότιο Ειρηνικό έξω από τις ακτές της χιλιανής Παταγονίας, από όπου διέρχονται καθημερινά περίπου 1.000 σκάφη κάθε μεγέθους. Στην ίδια περιοχή συγκεντρώνονται το καλοκαίρι γαλάζιες φάλαινες (Balaenoptera musculus) για να τραφούν με κριλ και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. 
 
Διεθνής ερευνητική ομάδα παρακολούθησε μέσω δορυφόρου τις κινήσεις 15 φαλαινών στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ραδιοπομποί, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που εκτιμά την κατανομή των ζώων στην περιοχή. Στη συνέχεια το μοντέλο αντιστοιχήθηκε με δεδομένα για τις κινήσεις σκαφών τα οποία παραχώρησε η χιλιανή υπηρεσία αλιευμάτων Sernapesca. 
 
Το 83% των πλοίων που διέρχονται από την περιοχή ανήκουν στη βιομηχανία εκτροφής σολομού, λένε οι ερευνητές. Το πρόβλημα γίνεται εμφανές σε animation που δημιούργησε ο Λουίς Μπεδρινάνα-Ρομάνα του Νότιου Πανεπιστημίου της Χιλής, επικεφαλής της μελέτης. Το βίντεο παρακολουθεί τις μετακινήσεις μιας γαλάζιας φάλαινας για διάστημα μιας εβδομάδας, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου 2019. 
 
Η μπλε κουκίδα που αντιστοιχεί στο γιγαντόσωμο κήτος πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε πολυάριθμες πορτοκαλί κουκίδες που αντιστοιχούν σε πλοία. Ο πληθυσμός της γαλάζιας φάλαινας στα νερά έξω από τη χιλιανή Παταγονία δεν υπερβαίνει τα 700 άτομα, είπε ο Μπεδρινάνα-Ρομάνα στον Guardian. 
 
«Οποιοδήποτε περιστατικό σύγκρουσης που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο είναι πραγματική απειλή για τη διατήρηση του είδους» προειδοποίησε. Όταν οι φάλαινες βρίσκουν τροφή, κυρίως μικρά καρκινοειδή σαν γαρίδες που ονομάζονται κριλ, εστιάζουν την προσοχή τους στο γεύμα και δύσκολα αντιλαμβάνονται την παρουσία πλοίων, λένε οι ερευνητές. 
 
Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο τη νύχτα, όταν τα κριλ ανεβαίνουν πιο κοντά στην επιφάνεια –τα πλοία γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αντιληπτά μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Οι ερευνητές καλούν τώρα τους εκτροφείς σολομού να συνεργαστούν με βιολόγους για να βρουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να προληφθούν οι θανατηφόρες συγκρούσεις που καταγράφηκαν το 2009, το 2014 και το 2017. 
 
Λιγότερες από 25.000 γαλάζιες φάλαινες, οι οποίες φτάνουν σε μήκος τα 30 μέτρα και τους 150 τόνους σε βάρος, ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, το είδος όμως θεωρείται ακόμα απειλούμενο.  
 
 
in

 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια