Προσφατα
.

4.2.21

70% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Β117

Καθώς ο αριθμός των θανάτων αρχίζει να μειώνεται στη Βρετανία, τίθενται ερωτήματα εάν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα η νέα, πιο μολυσματική μετάλλαξη της COVID-19 όσο έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο. 
 
Οι ειδικοί προτείνουν αυστηρότερο lockdown για τον έλεγχο της εξάπλωσης της μετάλλαξης B117, έως ότου εμβολιαστούν περισσότερα άτομα. 
 
«70% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Β117» 
Στη Βρετανία, η Β117 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αγγλία τον Σεπτέμβριο.Τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα. Η δόκτωρ Κατρίνα Κριστάλις είδε από πρώτο χέρι την ταχεία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης το Δεκέμβριο καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε μετά τα Χριστούγεννα. 
 
«Αν έχουμε ένα ιό ο οποιος είναι 70% πιο μεταδοτικός από τον προηγούμενο που επίσης ήταν πολύ μεταδοτικός και δεν είμαστε σε λοκντάουν τότε αυτός θα εξαπλωθεί. Και αυτό ακριβώς συνέβη». Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει από κορωνοιό, υψηλότερος αριθμός από ότι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.Ο μήνας με τους περισσότερους θανατους ήταν ο Ιανουάριος. 
 
«Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα νωρίτερα;» 
Οι επικριτές του Μπόρις Τζόνσον λένε ότι θα μπορούσε να πάρει μέτρα νωρίτερα τον Δεκέμβριο.Οι Εργατικοί είχαν ζήτησει αυστηρό λόκνταουν ώστε να αποτρέψει τα άτομα που ταξιδεύουν να επισκέπτονται συγγενείς για τα Χριστούγεννα. Κάτι που ειρωνεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον.«Μακάρι να είχε τα κότσια για να πει τι πραγματικά θέλουν να κάνουν, δηλαδή να ακυρώσουν τα σχέδια που έχουν κάνει οι άνθρωποι και να ακυρώσουν τα Χριστούγεννα...» 
 
Καθηγητής Πίτερ Οπενσο: «Πιο δύσκολος ο έλεγχος της εξάπλωσης» 
Για τον καθηγητή Πίτερ Όπενσο, έναν από τους εξέχοντες ανοσολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου το μεγαλύτερο μάθημα που μαθαίνουμε για την μετάλλαξη B117 είναι ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή.«Σε όλα τα μέρη της χώρας όπου αυτή η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί , παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο, αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων - και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ελεγχθεί η ιογενής εξάπλωση με το είδος των μέτρων που ειχαν αποτελεσμα προηγουμενως». 
 
Καθηγητής Γκάρι Μακ Λιν:«Πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη» 
Στο εργαστήριο του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου ο δοκτωρ Γκάρι Μακ Λιν και η ομάδα του μελετούν πώς αναπττύσσονται οι ιοί.«Γνωρίζαμε ότι οι κορωνοιοί μπορούσαν να μεταλλαχθούν, ξέραμε ότι μπορούσαν να αλλάξουν το γονιδίωμά τους. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι να εμφανισθούν αυτές οι νέες μεταλλάξεις που του δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη μετάδοση ». 
 
Όπως μεταδίδει ο Λουκ Χάνραχαν από το Λονδίνο:« Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη μέση ενος γενικού λοκντάουν το οποίο βοηθά στη μείωση των επιπέδων της μετάλλαξης B117 στην κοινότητα. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να δράσει νωρίτερα οδήγησε στην ταχεία εξάπλωση αυτής της συγκεκριμένης μετάλλαξης του κορωνοιού». 
 
«Θα ζούμε ο πατέρας μου αν είχαν ληφθεί νωρίτερα τα μέτρα;» 
 Για τον Λόμπι Ακιννόλα, του οποίου ο πατέρας πέθανε τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μπει σε λοκντάουν αργότερα από το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, ήταν λανθασμένη.«Νομίζω ότι τον Δεκέμβριο είδαμε την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει τα λάθη που έκανε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Με επηρεάζει προσωπικά .Αναρωτιέμαι συνεχως- Αραγε θα ζούσε ο πατερας μου αν είχαμε μπει σε λοκντάουν μερικές εβδομάδες νωρίτερα;» 
 
Τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στην μετάλλαξη B117. Οι ειδικοί στη Βρετανίσ υποστηριζουν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου εμβολιαστεί ολόκληρη η χώρα. 


euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια