Προσφατα
.

18.2.21

Απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης ύψους 1,3 δισ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε χθες κατηγορίες εναντίον τριών Βορειοκορεατών κατασκόπων-χάκερ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να υπεξαιρέσουν ποσό που υπερβαίνει το 1,3 δισ. δολάρια από τράπεζες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. 
 
Το 2018, ένας από τους τρεις είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην ηλεκτρονική επίθεση του βορειοκορεατικού κράτους εναντίον της εταιρείας Sony Pictures. 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η δικαστική υπόθεση καταδεικνύει τον βαθμό στον οποίο η Πιονγιάνγκ βασίζεται σε ηλεκτρονικές απάτες για τον προσπορισμό ξένου συναλλάγματος, καθώς τα βασικά εξαγωγικά της προϊόντα υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις. 
 
«Πράκτορες της Βόρειας Κορέας, που χρησιμοποιούν πληκτρολόγια αντί για όπλα και κλέβουν ψηφιακά πορτοφόλια γεμάτα κρυπτονομίσματα αντί για μετρητά, είναι οι μεγαλύτεροι ληστές τραπεζών στον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός αντεισαγγελέας αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Ντίμερς. 
 
Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο, ενώ αποσφραγίσθηκαν χθες. Σύμφωνα με αυτές, οι κατηγορούμενοι είναι υπάλληλοι του Γενικού Γραφείου Αναγνωριστικών Επιχειρήσεων, όπως είναι γνωστή η υπηρεσία πληροφοριών του βορειοκορεατικού στρατού. 
 
Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται Καναδοαμερικανός υπήκοος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι βοήθησε στο ξέπλυμα χρήματος. «Πρόκειται για ενέργειες ενός κράτους-εγκληματία, που δεν σταματά πουθενά προκειμένου να πάρει εκδίκηση και να αποσπάσει πόρους που θα στηρίξουν το καθεστώς», δήλωσε η δικηγόρος Τρέισι Γουίλκινσον. 
 
Μεταξύ άλλων, οι τρεις κατηγορούνται ότι απέσπασαν 75 εκατ. δολάρια από εταιρεία της Σλοβενίας το 2017, 25 εκατ. από ινδονησιακή εταιρεία το 2018 και 11,8 εκατ. από τράπεζα της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2019. Επίσης, κατηγορούνται για απόπειρες υποκλοπής συνθηματικών με στόχο να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά συστήματα αμερικανικών εταιρειών και υπηρεσιών. 
 
 
kathimerini

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια