Προσφατα
.

22.1.21

Το μαγικό φίλτρο δεν σταμάτησε τον ιό

Ένας αυτοαποκαλούμενος «άγιος» στη Σρι Λάνκα, χορήγησε… μαγικό φίλτρο για τον κοροναϊό σε υπουργό της χώρας. Εκείνος το ήπιε δημόσια, υποστηρίζοντας τα οφέλη του. Και μετά –οποία έκπληξη- μπήκε στο νοσοκομείο με… κοροναϊό. 
 
Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες άτομα αγνόησαν την απαγόρευση συναθροίσεων για να συρρεύσουν στο χωριό της κεντρικής Σρι Λάνκα όπου ο Νταμίκα Μπαντάρα δημιουργούσε το μαντζούνι του. Ο υπουργός Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιών, Πιγιάν Νισχάνθα ντε Σίλβα, ήταν μόνο ένας από τους πολλούς πολιτικούς που έλαβαν το σιρόπι. 
 
Όμως την Τρίτη, αξιωματούχοι του κοινοβουλίου ανακοίνωσαν ότι έκτοτε βγήκε θετικός στον ιό και έχει διακομιστεί σε νοσηλευτικό κέντρο. Μέλη της οικογένειας άλλους πολιτικού, επιστρέφοντας από το χωριό του Μπαντάρα επίσης διαπίστωσαν ότι είχαν μολυνθεί, παρά το γεγονός ότι είχαν καταναλώσει τη «θαυματουργή θεραπεία». 
 
Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πρόσφεραν δημοσιότητα στον Μπαντάρα, ο οποίος υποστήριζε ότι έλαβε τη συνταγή για το «φάρμακό» του από την… θεά Κάλι, το ινδουιστικό σύμβολο του θανάτου και της καταστροφής. Το μαντζούνι, που αποτελούνταν από μέλι, κάρδαμο, κόλλιανδρο και άλλα βότανα, κοστολογούνταν στα $13 το μπουκάλι. 
 
Οι αρχές υπολογίζουν ότι εντός του Δεκεμβρίου, πάνω από 15.000 άτομα χτύπησαν την πόρτα του Μπαντάρα μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες. 
 
Ο… άγιος επιχειρηματίας πουλούσε το μαντζούνι του και σε εταιρείες, αλλά και σε ναούς. 
 
Και το δειγμάτισε σε μια σειρά από πολιτικούς και υπουργούς. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και η… υπουργός υγείας της χώρας, Παβίθρα Γουανιαράκτσι –αν και το υπουργείο της δεν το είχε εγκρίνει ως θεραπεία. 
 
Τότε, η υπουργός είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση ότι πουλά φρούδες ελπίδες και ενθαρρύνει τους πολίτες να μεταβούν μαζικά στον Μπαντάρα. 
 
Τώρα η κυβέρνηση παλεύει να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση, το φάρμακο του οποίου έχει εγκριθεί ως συμπλήρωμα διατροφής από την επίσημη μονάδα γηγενούς ιατρικής. «Αν και το πήραν κάποιοι βουλευτές, η κυβέρνηση δεν το υποστηρίζει», ισχυρίστηκε ο υπουργός ενημέρωσης. 
 
Η Σρι Λάνκα βρίσκεται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών να αυξάνεται από τα μόλις 3.300 και 13 αντίστοιχα στις αρχές Οκτωβρίου, στα 53.750 και 270 αντίστοιχα μέχρι σήμερα. 
 
 
 
ΙΝ Aljazeera

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια