Προσφατα
.

15.1.21

Δανία: Παραπομπή πρώην υπουργού Μετανάστευσης

Μία από τις πλέον διχαστικές πολιτικούς της Δανίας, η πρώην υπουργός Μετανάστευσης Ινγκερ Στέιμπεργκ, παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία ότι έδωσε την εντολή στα κέντρα υποδοχής μεταναστών να παραβιάσουν τη δανική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
 
Η Στέιμπεργκ υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε ότι οι ενέργειές της ήταν παράνομες. Η υπόθεση έχει σχέση τόσο με την ουσία των κατηγοριών (τον παράνομο διαχωρισμό νεαρών ζευγαριών) όσο και με την πολιτική κατεύθυνση του φιλελεύθερου κόμματος, του οποίου η Στέιμπεργκ ήταν αντιπρόεδρος. 
 
Ο επικεφαλής του κόμματος Γιάκομπ Ελεμαν-Γένσεν και πολλοί βουλευτές του ψήφισαν υπέρ της παραπομπής της Στέιμπεργκ σε δίκη, σε μια διαδικασία αντίστοιχη με τη διαδικασία παραπομπής σε δίκη του Αμερικανού προέδρου Τραμπ. 
 
Η Στέιμπεργκ έχει υιοθετήσει κάποια στοιχεία της ρητορικής του Τραμπ, ενώ μια από τις στιγμές της θητείας της που τράβηξε την προσοχή ήταν όταν έσβησε τούρτα με 50 κεράκια για την πεντηκοστή τροποποίηση του αντιμεταναστευτικού νόμου που είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. 
 
Επί Στέιμπεργκ, η Δανία μετατράπηκε σε εχθρικό τόπο για όσους ζητούσαν άσυλο, με διατάξεις που ακροβατούσαν στα όρια της διεθνούς νομιμότητας. Μία από αυτές ήταν η απόφαση να διαχωρίζονται κατά την άφιξή τους στη Δανία τα ζευγάρια όταν οι γυναίκες ήταν ανήλικες, ανεξαρτήτως αν είχαν παιδιά ή όχι. 
 
Είκοσι δύο ζευγάρια χωρίστηκαν από τις δανικές αρχές για περιόδους που διήρκεσαν από δέκα ημέρες έως επτάμισι μήνες. H Στέιμπεργκ, που κατηγορείται ότι έδωσε ψευδή αναφορά για τα γεγονότα στη Βουλή, υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την αντιπροεδρία του κόμματος τον Δεκέμβριο του 2020. Δανία 
 
 
 
 
kathimerini

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια