Προσφατα
.

24.1.21

Ψηφιακές συνήθειές μας επιβαρύνουν το περιβάλλον

Μπορεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας το αποτύπωμα του άνθρακα στον πλανήτη να μειώθηκε πρόσκαιρα, όμως μία πρόσφατη έρευνα στην επιθεώρηση Resources, Conservation & Recycling έρχεται να μας προειδοποιήσει εκ νέου: όσο περισσότερα δεδομένα ανταλλάσσουμε με τις διάφορες ψηφιακές υπηρεσίες, τόσο περισσότερο επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Το πιο έντονο αποτύπωμα στον πλανήτη το αφήνει μάλιστα μία καινούρια μας συνήθεια: η συχνή χρήση της κάμερας. 
 
Αναλύοντας τα δεδομένα της ψηφιακής μας ζωής 
Η χρήση του διαδικτύου δημιουργεί δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται και τίθενται υπό επεξεργασία από κεντρικούς υπολογιστές –όμως η ενέργεια που χρειάζονται αυτοί οι υπολογιστές για να λειτουργήσουν κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. 
Το αποτύπωμα που αφήνει η λειτουργία τους στη Γη μπορεί να μετρηθεί σε άνθρακα που εκπέμπεται, σε νερό που καταναλώνεται και σε επιφάνεια της Γης που καταλαμβάνεται για τη συγκεκριμένη διεργασία. Αναλύοντας δεδομένα χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών σε 13 χώρες, ερευνητές με βάση το Πανεπιστήμιο του Περντιού στην Ιντιάνα μελέτησαν τον άνθρακα που εκλύεται καθώς και το νερό και την επιφάνεια τα οποία απαιτούνται καθώς χρησιμοποιούμε υπηρεσίες όπως το YouTube, το Zoom, το Facebook, το Instagram, το Twitter, το TikTok και άλλες 12 πλατφόρμες. Τα ευρήματα των ερευνητών αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το βίντεο στις εφαρμογές (είτε για να συνομιλήσουμε είτε για να παρακολουθήσουμε κάτι), τόσο μεγαλύτερο είναι το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη. 
 
Ιδιαίτερα ενεργοβόρο το βίντεο 
Ενδεικτικά, οι επιστήμονες βρήκαν ότι μία και μόνο βιντεοκλήση απαιτεί ενέργεια που για να παραχθεί επιβαρύνει τη Γη με 150-1000 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, της στερεί 2-12 λίτρα νερού και απαιτεί μία επιφάνεια που είναι ίση ένα μικρό iPad. Κλείνοντας όμως την κάμερα, μπορεί κανείς να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα κατά 96%! Εξίσου θεαματική μείωση, της τάξεως του 86%, παρατηρείται όταν χρησιμοποιούμε κανονική ανάλυση αντί για υψηλή ανάλυση στις ταινίες που παρακολουθούμε στην αγαπημένη μας πλατφόρμα. 
 
Ανησυχητική η κατάσταση 
Η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται με την αυξημένη χρήση δεδομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Από τον περασμένο Μάρτιο, η «κίνηση» στο διαδίκτυο αυξήθηκε σε πολλές χώρες τουλάχιστον κατά 20%. 
Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί το 2021, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η χρήση του διαδικτύου θα οδηγήσει σε εκπομπές άνθρακα εξαιρετικής μεγάλης ποσότητας, το οποίο για να απορροφηθεί θα χρειαστεί ένα δάσος έκτασης περίπου 185.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, τα ευρήματα της εργασίας τους, τα οποία βασίστηκαν σε δεδομένα τα οποία είναι ελεύθερα διαθέσιμα στις πλατφόρμες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σχεδιαστούν κατάλληλες πολιτικές για να προληφθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 


ΙΝ

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια