Προσφατα
.

8.1.21

Αύξηση των παγκόσμιων τιμών σε γαλακτοκομικά, κρέας, φυτικά έλαια

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, με επικεφαλής τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φυτικά έλαια, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. 
 
Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO κατά μέσο όρο 107,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, 2,2% υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, ο δείκτης αναφοράς, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των προϊόντων διατροφής που αποτελούν αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης, ήταν κατά μέσο όρο 97,9 μονάδες, υψηλό τριών ετών και αύξηση 3,1% από το 2019, αν και εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 25% κάτω από το ιστορικό του Κορυφή 2011. 
 
Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO αυξήθηκε 1,1% από το Νοέμβριο και για όλο το 2020 κατά μέσο όρο 6,6 τοις εκατό πάνω από το επίπεδο του 2019. Οι τιμές εξαγωγής για το σιτάρι, τον αραβόσιτο, το σόργο και το ρύζι αυξήθηκαν όλες τον Δεκέμβριο, κινήθηκαν υψηλότερες εν μέρει λόγω ανησυχιών για τις αυξανόμενες συνθήκες και προοπτικές καλλιέργειας στη Βόρεια και Νότια Αμερική καθώς και στη Ρωσική Ομοσπονδία. 
 
Σε ετήσια βάση, οι τιμές εξαγωγής ρυζιού ήταν 8,6% υψηλότερες το 2020 από ό, τι το 2019, ενώ οι τιμές για τον αραβόσιτο και το σιτάρι ήταν 7,6% και 5,6% υψηλότερες, αντίστοιχα. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων FAO σημείωσε άνοδο 4,7% το Δεκέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012. Εκτός από τη συνεχιζόμενη στενότητα του εφοδιασμού σε μεγάλες χώρες παραγωγής φοινικέλαιου, το διεθνές εμπόριο επηρεάστηκε από την απότομη αύξηση των εξαγωγικών δασμών στην Ινδονησία. 
 
Οι διεθνείς τιμές για το πετρέλαιο σόγιας αυξήθηκαν εν μέρει λόγω των παρατεταμένων απεργιών στην Αργεντινή που επηρέασαν τόσο τη συντριπτική δραστηριότητα όσο και την εφοδιαστική των λιμένων. Αυτός ο υπο-δείκτης ήταν κατά μέσο όρο 19,1% υψηλότερος το 2020 από ό, τι το προηγούμενο έτος. 
 
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε 3,2% τον Δεκέμβριο, η έβδομη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος του, με όλες τις κατηγορίες υψηλότερες λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγής που προκαλείται από ανησυχίες για ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες στην παραγωγή γάλακτος της Ωκεανίας καθώς και την υψηλή εσωτερική ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη. 
 
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2020, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων κατά μέσο όρο 1,0% λιγότερο από ό, τι το 2019. Ο δείκτης τιμών κρέατος FAO αυξήθηκε 1,7% τον Δεκέμβριο, ενώ ο μέσος όρος του έτους ήταν 4,5% χαμηλότερος από αυτόν του 2019. Οι τιμές κρέατος πουλερικών ανέκαμψαν τον τελευταίο μήνα του έτους, ενισχυμένες από την αυξημένη ζήτηση εισαγωγής, ειδικά από τη Μέση Ανατολικά, υψηλές εσωτερικές πωλήσεις σε βασικές χώρες παραγωγής και οι αρνητικές επιπτώσεις των εστιών της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη. 
 
Οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν ελαφρά, επηρεασμένες από την αναστολή των γερμανικών εξαγωγών προς τις ασιατικές αγορές ως αποτέλεσμα των εστιών της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 0,6% το Δεκέμβριο μετά από μια σημαντική αύξηση τον προηγούμενο μήνα. 
 
Για το 2020 συνολικά, ο υπο-δείκτης ήταν 1,1% υψηλότερος από το 2019, αντανακλώντας μια μεγάλη αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα και την αυξημένη ζήτηση ραφιναρισμένης ζάχαρης από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών της Ινδονησίας, ακόμη και όταν η ανοδική πίεση περιορίστηκε από τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής στη Βραζιλία και την Ινδία.​ 
 
 
IN

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια