Προσφατα
.

8.1.21

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 31 πόλεις των ΗΠΑ

Το 2021 θα είναι η χρονιά των πολυάριθμων πιλοτικών προγραμμάτων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τουλάχιστον σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Αυτή είναι η εκτίμηση του Bloomberg και βασίζεται στις πιέσεις που ασκούν προς αυτήν την κατεύθυνση τοπικοί αξιωματούχοι, ιδρυτές και επικεφαλής φιλανθρωπικών οργανώσεων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. 
 
Από το Πίτσμπουργκ μέχρι το Κόμπτον τουλάχιστον 11 προγράμματα του είδους έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα τεθούν φέτος σε εφαρμογή. Παράλληλα, όμως, άλλοι 20 δήμαρχοι αμερικανικών πόλεων έχουν εκφράσει τη πρόθεση να προωθήσουν τέτοιου είδους πιλοτικά προγράμματα στο εγγύς μέλλον, ενώ πολλές πόλεις προχωρούν ήδη στις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για να τα εφαρμόσουν. 
 
Σύμφωνα με τον Μπρους Ραϊνγουότερ, διευθυντικό στέλεχος της Ενωσης Κέντρων Δημοτικών Αρχών για τις Λύσεις στις Πόλεις, «είναι η στιγμή που τοπικοί άρχοντες, παράγοντες από την τοπική κοινωνία και ακτιβιστές αναζητούν μεγάλες ιδέες ώστε να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα των συστημάτων μας και των θεσμών μας». Ο ίδιος εκτιμά πως αυτό το νέο κύμα πιλοτικών προγραμμάτων διαφέρει από παλαιότερα καθώς έχει συγκεντρωθεί μεγάλη υποστήριξη στην ιδέα του εγγυημένου εισοδήματος σε διάφορες πόλεις ανά την Αμερική. 
 
 
Τα προγράμματα αυτά συχνά αποκαλούνται «ενιαίο βασικό εισόδημα». Στην πραγματικότητα δεν είναι ενιαία, καθώς μοιράζουν μηνιαίως πληρωμές μόνον σε ορισμένα νοικοκυριά και όχι σε όλους. Επικρατεί, ως εκ τούτου, διχογνωμία γύρω από τη φύση τους, καθώς πολλοί παράγοντες ζητούν τη γενίκευση αυτών των μηνιαίων πληρωμών. 
 
Αυτή τη στιγμή καλλιεργείται όλο και περισσότερο η ιδέα ότι πρέπει να προστεθεί περαιτέρω ασφάλεια στο υφιστάμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας με αυτού του είδους τα προγράμματα. 
 
Το κλίμα υπέρ του βασικού εισοδήματος εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ το 2019 με πιλοτικό πρόγραμμα στην Καλιφόρνια. Επρόκειτο να τερματιστεί το καλοκαίρι του 2020, αλλά έτυχε στήριξης από φιλανθρωπικές οργανώσεις και παρατάθηκε για έξι ακόμη μήνες στη διάρκεια της πανδημίας. Ο Μάικλ Τουμπς, δήμαρχος της περιοχής Στόκτον που εγκαινίασε το πρόγραμμα έχασε φέτος τις εκλογές αλλά είχε προλάβει να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο με δημάρχους και τοπικές αρχές και να δημιουργήσει το κίνημα Δήμαρχοι υπέρ του Εγγυημένου Εισοδήματος. 
 
Θα εξακολουθήσει να ηγείται του κινήματος και το νέο έτος. Μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε πως «χρειαζόμαστε ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας πέραν των επιδομάτων ανεργίας και κάθε επιδόματος που χορηγείται υπό όρους, χρειαζόμαστε ένα δίχτυ που να λειτουργεί για όλους και που θα αρχίσει να ανταποκρίνεται στο αίτημα και φυλετική και οικονομική δικαιοσύνη μέσω του εγγυημένου εισοδήματος». 
 
Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος των 31 δημάρχων είναι τα πιλοτικά «πειράματα» εγγυημένου εισοδήματος. Απώτερος στόχος, όμως, είναι να θεσπιστεί ομοσπονδιακό πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος. Όποια πόλη εκφράσει ενδιαφέρον και συμμετάσχει στα πιλοτικά προγράμματα δικαιούται χρηματοδότηση ύψους 500.000 δολαρίων. Η ένωση των δημάρχων υποστηρικτών του προγράμματος έχει, άλλωστε, προσεγγίσει και συνεργάζεται με το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και θα εκπονήσουν από κοινού εκθέσεις γύρω από τις σχετικές έρευνες, ενώ ανταλλάσσουν απόψεις για τις καλύτερες πρακτικές του είδους. 
 
Το εγχείρημα υποστηρίζεται από διάφορους ιδρυτές και προεδρεύοντες φιλανθρωπικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ο Τζακ Ντόρσεϊ, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, που τον περασμένο μήνα δώρισε 15 εκατ. δολάρια στην ένωση των δημάρχων και τον Ιούλιο είχε προσφέρει άλλα 3 εκατ. δολάρια. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων θα συμπληρωθούν με άλλων πόλεων που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν. 
 
«Το ρευστό είναι το νόμισμα της έκτακτης ανάγκης», σχολιάζει σχετικά ο Σόουν Πάτερσον Χάουαρντ, δήμαρχος του Βερνόν στην πολιτεία της Ν. Υόρκης. Σημειωτέον ότι πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το 76% των Αμερικανών υποστηρίζει «την καταβολή συστηματικών πληρωμών μέχρις ότου λήξει η τρέχουσα κρίση». 
 
 
 
kathimerin

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια