Προσφατα
.

6.12.20

Microsoft: Κατέθεσε Οργουελικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Τους τελευταίους μήνες, οργανισμοί από όλο τον κόσμο επενδύουν σε τεχνολογίες επιτήρησης για τον μετριασμό της εξάπλωσης του COVID-19 στο χώρο εργασίας. Όμως τα συστήματα παρακολούθησης στο χώρο εργασίας μετά την πανδημία μπορεί να γίνουν βασικός εξοπλισμός γραφείου τα επόμενα χρόνια. 
 
Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο, μια έκθεση της Gartner προέβλεπε ότι το 75% των συνομιλιών στο χώρο εργασίας θα “καταγράφονται και θα αναλύονται” έως το 2025. 
 
Μια πρόσφατη κατάθεση ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας από την Microsoft δείχνει μια μετατόπιση προς ένα νέο χώρο γραφείου. 
 
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Microsoft περιγράφει ένα σύστημα παρακολούθησης που αποτελείται από έναν αριθμό συσκευών παρακολούθησης για την ανάλυση συσκέψεων και συμμετεχόντων για την παροχή βαθμολογίας για αυτά τα συμβάντα, καθώς και λεπτομερή ανατροφοδότηση. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό θα βοηθήσει τους οργανισμούς να βελτιώσουν τις μελλοντικές συναντήσεις. 
 
Η περίληψη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας περιγράφει ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί και να “συλλέγει παραμέτρους ποιότητας.” 
 
Ας δούμε τι εννοεί η εταιρεία με το “παραμέτρους ποιότητας. 
” Η παρακάτω εικόνα δείχνει μια αίθουσα συνεδριάσεων με πολλούς συμμετέχοντες στη θέση τους. Η αίθουσα συνεδριάσεων διαθέτει “πολλαπλές συσκευές παρακολούθησης ποιότητας συσκέψεων”. 
Μία τέτοια συσκευή συμπεριλαμβάνει και ένα θερμοστάτη που καταγράφει τη θερμοκρασία σε ένα δεδομένο δωμάτιο. Όπως σημειώνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, “η θερμοκρασία του αέρα επηρεάζει το επίπεδο άνεσης του ανθρώπου και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πόσο άνετη και παραγωγική είναι η συνάντηση όταν είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή.” 
Η εικόνα συμπεριλαμβάνει επίσης μια κάμερα που αναφέρει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί ποιοι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την σύσκεψη, να αναλύσει τη “γλώσσα του σώματος ή/και τις εκφράσεις του προσώπου”, καθώς και “τον χρόνο που κάθε συμμετέχων περνά για να συνεισφέρει κατά τη διάρκεια της συνάντησης.” 
 
Η τρίτη συσκευή παρακολούθησης είναι ένα μικρόφωνο που βρίσκεται σε ένα ράφι με βιβλία και ένα φυτό σε γλάστρα. Αυτή η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό “προτύπων ομιλίας που δείχνουν την πλήξη, κόπωση κ.λπ.”, καθώς και για την καταγραφή του χρόνου που μιλούν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. 
 
Η τέταρτη “συσκευή παρακολούθησης ποιότητας” είναι “μια προσωπική ηλεκτρονική συσκευή” που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως “πηγή πληροφοριών για τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων σε μια συγκεκριμένη συνάντηση”. 
 
Παραδείγματα συμπεριφορών που περιγράφονται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συμπεριλαμβάνουν το “πόσο ένας συμμετέχων συμμετέχει σε μια συνάντηση ή κάνει κάτι άλλο” όπως να ελέγχει τα email του, να αποστέλλει μηνύματα κειμένου ή να κάνει “περιήγηση στο Διαδίκτυο”. 
 
Φυσικά η παραπάνω εικόνα που εμφανίζει πολύ περιγραφικά την αυξημένη επιτήρηση στο χώρο εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές αντιδράσεις στον χώρο εργασίας λόγω ανησυχιών περί απορρήτου των δεδομένων. 
 
(Αυτό θα ήταν το ιδανικό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέπουν αντιδράσεις). 
 
Αλήθεια πρέπει οι εργοδότες να τα γνωρίζουν όλα αυτά; Σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Microsoft μάλλον χρειάζεται για να έχουμε “καλύτερες συνθήκες εργασίας” 

 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια