Προσφατα
.

14.12.20

H Σουηδία σκέφτεται το ψηφιακό νόμισμα

Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα είναι πλέον σπάνιο θέαμα στη Σουηδία και σύντομα ίσως καταργηθούν οριστικά: η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει τη βιωσιμότητα σχεδίου για πλήρη μετάβαση σε ψηφιακό νόμισμα. 
 
Η αξιολόγηση της πρότασης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός οικονομικών αγορών Περ Μπόλουντ. Επικεφαλής της μελέτης θα είναι η Άνα Κίνμπεργκ Μπάτα, πρώην πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στην Riksbank, κεντρική τράπεζα της Σουηδίας. 
 
To ψηφιακό νόμισμα ήδη αναπτύσσεται από τη Riksbank σε συνεργασία με την εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Accenture. H «ηλεκτρονική κορώνα», ή e-krona, αξιοποιεί την τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται και το κρυπτονόμισμα Βitcoin. 
 
Στο σύστημα blockchain, όλες οι συναλλαγές αποθηκεύονται σε λίστες που συνδέονται μεταξύ τους με κρυπτογράφηση, έτσι ώστε να είναι αδύνατη η αναδρομική τροποποίηση των καταχωρίσεων. 
 
«Η αγορά ψηφιακών πληρωμών πρέπει να είναι ασφαλής και προσβάσιμη για όλους» είπε ο υπουργός οικονομικών αγορών. «Ανάλογα με τον σχεδιασμό του ψηφιακού νομίσματος και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρο το οικονομικό σύστημα» επισήμανε. 
 
Σύμφωνα με τη Riksbank, η χρήση μετρητών στη Σουηδία έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό τον Οκτώβριο, καθώς η πανδημία ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Χαρτονομίσματα και κέρματα χρησιμοποιούνται πλέον σε λιγότερο από το 10% των πληρωμών, και τα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών δεν δέχονται συναλλαγές με μετρητά. 
 
 
in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια