Προσφατα
.

9.12.20

Covid-29: Επιστημονική φαντασία; Καθόλου

Μόλις ένα άλμα 10 ετών. Με το Covid-19 μόλις ξεπερασμένο, βρίσκουμε μια νέα μετάλλαξη ιών. Ας το ονομάσουμε Covid-29, επειδή δεν είναι υπερβολικά πρωτότυπο. Η ασθένεια είναι πολύ μεταδοτική και έχουμε επιστρέψει σε μια οικεία κατάσταση. Αλλά δεν είμαστε στο ίδιο σημείο. 
 
Το 2029 έχουμε ασφαλέστερες μάσκες, τα νοσοκομεία έχουν περισσότερες αναπνευστικές συσκευές νέας γενιάς και τα τεστ αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Ωστόσο, η πανδημία Covid-29 συνεχίζει να επεκτείνεται και νέα περιοριστικά μέτρα προστίθενται σε εκείνα που ήταν ακόμη σε ισχύ. Και πάλι, από το σπίτι στη δουλειά / το σχολείο και από εκεί στο σπίτι. 
Με την προηγούμενη εμπειρία φαίνεται να μην είναι τόσο τραυματικό, αλλά τώρα είναι πολύ διαφορετικό. Δέκα χρόνια είναι ένας πολύ γόνιμος χρόνος για να τελειοποιήσετε τις τεχνολογίες και να δημιουργήσετε νέες εφαρμογές Και όχι μόνο στην ιατρική ή την ανοσολογία. Ταυτόχρονα, υπό τον μανδύα της αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας όπως αυτή του Covid-29, έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες νομικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την εφαρμογή νέων μέτρων στον πληθυσμό. 
 
Το 2029 μπορείτε να αγοράσετε μόνο κινητά τηλέφωνα με μόνιμη ένδειξη της θέσης στο δορυφορικό σύστημα, ακόμα κι αν είναι απενεργοποιημένα. Όμως, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτετε κινητό τηλέφωνο ή όχι, η νέα ταυτότητα θα περιλαμβάνει ένα τσιπ εντοπισμού που θα ενημερώνει για τη θέση σας. Μια συσκευή που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για περιπτώσεις διάσωσης ,ενημερώνει επίσης για το άτομο που είναι μακριά από το σπίτι κατά τις απαγορευμένες ώρες. 
Η μη μεταφορά του δελτίου ταυτότητας σας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο πρόστιμο, αν και τώρα δεν θα προέλθει από την αστυνομική περιπολία που κινείται στο δρόμο. Ένα προηγμένο σύστημα εντοπισμού που ελέγχει ολόκληρη την επικράτεια είναι εκείνο που τώρα καταγράφει τις εν λόγω πληροφορίες και στη συνέχεια επεξεργάζεται αυτόματα το πρόστιμο. Η δυνατότητα γνώσης της εγγύτητας μεταξύ τηλεφώνων και εγγράφων με ένα τσιπ ενημέρωσης ενεργεί επίσης αποτρεπτικά στις συναντήσεις μεταξύ μη συγκατοίκων. 
 
Στην εποχή του Covid-29 κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα αυτοκίνητα. Παρόλο που αυτοί που έχουν παραχθεί πριν από το 2027 δεν το διέθεταν, από εκείνη τη χρονιά όλοι ενσωματώνουν έναν υπολογιστή που, αναπόφευκτα, παρέχει την ακριβή τοποθεσία. Μέσω του δορυφορικού δικτύου, η κατάσταση όλων των νέων αυτοκινήτων παρακολουθείται συνεχώς και, σε περίπτωση οδήγησης εκτός της επιτρεπόμενης περιοχής, λαμβάνεται μια άμεση προειδοποίηση. Η καινοτόμος τεχνολογία 7G επιτρέπει όλες αυτές τις λειτουργίες να εκτελούνται με εκπληκτική ταχύτητα και ακρίβεια. 
 
Παρόλα αυτά, είναι ακόμα δυνατό να αφήσετε τις συσκευές στο σπίτι και να προσπαθήσετε να ξεφύγετε από το δίκτυο που ελέγχει τα πάντα. Αν και πολύ λίγοι τολμούν τώρα, αφού «κυνηγήθηκαν» και εκτέθηκαν ευρέως στα μέσα ενημέρωσης. Πράγματι, τα αεροσκάφη που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία με συγκεκριμένο τρόπο είναι πλέον κοινά στοιχεία στον ουρανό της πόλης. 
Ο έλεγχος ότι κανείς δεν υπερβαίνει τους περιορισμούς κίνησης είναι πολύ πιο εύκολος για την αστυνομία, που σχεδόν ποτέ δεν κυνηγάει κάποιον. Ο έλεγχος των drone, από το αστυνομικό τμήμα ή από το σπίτι ως τηλε-αστυνομία, είναι μια πολύ λιγότερο αγχωτική δραστηριότητα. Τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα για να αναγνωρίσουν τον αριθμό τηλεφώνου και το δελτίο ταυτότητας, ώστε να εντοπίζουν ποιος κυκλοφορεί στο δρόμο χωρίς έγγραφα. 
Σε περίπτωση παραβίασης της εντολής αναγνώρισης που δόθηκε από τα ηχεία του drone, θα αναλαμβάνει η πλησιέστερη περιπολία , που θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τη θέση του φυγά. Τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με πολλές άλλες λειτουργίες, όπως η αναγνώριση προσώπου που επιτρέπει την ανίχνευση των περαστικών που δεν φορούν μάσκα ή την ανάγνωση πινακίδων παλαιών αυτοκινήτων για να προσδιορίσουν εάν βρίσκονται εκτός του καθορισμένου χώρου τους. 
 
Η πιο αμφιλεγόμενη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και αιτία μεγάλων διαδηλώσεων στους δρόμους και μιας τεταμένης συζήτησης στο κοινοβούλιο ήταν η αξιοποίησή τους και η νομιμοποίηση τους για τον έλεγχο των διαδηλώσεων από τον αέρα και, αν κριθεί απαραίτητο, για την διάλυση διαμαρτυριών μέσω της ρίψης δακρυγόνων αερίων και τη χρήση ηχητικών κανονιών. 
 
 Η τεχνολογία Drone έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που χρησιμοποιείται ως στοιχείο άμεσης επίθεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν, έχοντας δοκιμαστεί σε πολλά άλλα σενάρια πολέμου: Τουρκικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων, σιωνιστική παρενόχληση της παλαιστινιακής αντίστασης ή η άνετη καταστροφή θέσεων και Αρμενικών στρατιωτικών οχημάτων από τον Αζερικό στρατό. Από τη στρατιωτική χρήση έως την αστυνομική χρήση υπήρξε ένα βήμα και αυτός ο επιχειρηματικός τομέας γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ορισμένα κράτη έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση τους για την καταστολή διαδηλώσεων ή για την εξουδετέρωση φερόμενων τρομοκρατών στη μέση του δρόμου. 
 
Η ανάπτυξη αυτών των συσκευών και εφαρμογών έχει επίσης μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή. Όχι μάταια, κατασκευάζονται εδώ στοιχεία από τα νέα τηλέφωνα, τσιπ emitter και ακόμη και τα drone που ελέγχουν τους δρόμους και τους ουρανούς. Ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες τεχνολογίας συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στην ανάπτυξη και κατασκευή αυτών των στοιχείων για έλεγχο, τα οποία αποτελούν επίσης έναν από τους άξονες προτεραιότητας του βασικού σχεδίου επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, λαμβάνοντας μία τεράστια ένεση δημόσιων οικονομικών πόρων. 
 
Οι πολιτικοί ηγέτες μας εξηγούν ότι αυτό επανενεργοποιεί την οικονομία και ότι είμαστε πρωτοπόροι, ενώ πολλοί εργαζόμενοι αποδέχονται αυτά τα μηνύματα ελπίζοντας στην ψευδαίσθηση της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης 8, 9, 11 και 17 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όλες οι εφαρμογές έχουν την έκδοσή τους στην τοπική διάλεκτο . Επιπλέον, συμμορφώνονται με τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη. 
Εδώ, τουλάχιστον προς το παρόν, τα drone δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Είναι μόνο ο φύλακας άγγελος μας, που μας ελέγχει μόνιμα για το καλό μας, ανεξάρτητα από τον θυμό κάποιων, τον θαυμασμό και το χειροκρότημα άλλων, και βέβαια χάρη στην παράδοση και την παραίτηση πάνω απο όλα της υποτιθέμενης πλειοψηφίας. 
 
Υπάρχουν 10 χρόνια μέχρι αυτό το σενάριο Covid-29. Επιστημονική φαντασία? Καθόλου. Η προαναφερθείσα τεχνολογία και οι υποδομές υπάρχουν το 2020. Απαιτείται λίγη περισσότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη επέκταση στη χρήση της και ορισμένες νομικές αλλαγές για να γίνουν πραγματικότητα το 2029. Όπως με τα εμβόλια, οι προθεσμίες για την υλοποίηση επιθυμιών μπορούν να μειωθούν σημαντικά εάν υπάρχει ενδιαφέρον και επαρκή επένδυση. Η ανεκτικότητα του πληθυσμού προς την εξουσία, που καλλιεργείται άφθονα στο επιχείρημα εξαιρετικών καταστάσεων, θα ανοίξει το δρόμο. 
 
Όχι, η πρόθεση αυτού του κειμένου δεν είναι να δώσει ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση. Ήταν από καιρό στο μυαλό εκείνων που κινούνται στα κέντρα εξουσίας και στη βιομηχανία νέων τεχνολογιών. Πόσο θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση; Στο βαθμό που τους αφήσαμε. Για αυτόν τον λόγο, αξίζει να κάνετε ένα άλμα 10 ετών και να προβλέψετε τι θα μας φέρουν. Είναι πολύ κοντά. 
 
 
του Iñaki Etaio, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων / Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV / EHU) 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια