Προσφατα
.

15.12.20

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη του κοροναϊού στη Βρετανία

Αναστάτωση έχει προκληθεί στη Μεγάλη Βρετανία μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, που συνδέουν μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα. 
 
«Εντοπίσαμε νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ταχύτερη εξάπλωση στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας. Η αρχική ανάλυση υποδεικνύει ότι αυτή η παραλλαγή αναπτύσσεται ταχύτερα από τις ήδη υπάρχουσες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, με την επιστημονική κοινότητα να παίρνει σήμερα αποστάσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μην επιβεβαιώνει τα στοιχεία της κυβέρνησης. 
 
Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία 
Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα, οι επιστήμονες αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα στα λεγόμενα του υπουργού Υγείας. 
 
«Είναι απίστευτα απογοητευτικό να γίνεται τέτοια δήλωση χωρίς να συνοδεύεται από στοιχεία» επεσήμανε η Λούσι βαν Ντροπ, γενετίστρια που μελετά τον κοροναϊό. «Είναι πολύ πρόωρο να ανησυχεί κανείς για μία τέτοια μετάλλαξη». 
 
Όπως όλοι οι ιοί, ο κοροναϊός μεταλλάσσεται με τον χρόνο και οι επιστήμονες συγκεντρώνουν δείγματα του κοροναϊού από την έναρξη της πανδημίας και τα μελετούν για να διαπιστώσουν πώς μεταλλάσσεται. «Είναι φυσιολογικό. Ετσι λειτουργούν οι ιοί» δηλώνει η Εμα Χόντκροφτ από τη Βασιλεία της Ελβετίας. 
 
Σύμφωνα με τον Αλαν ΜακΝάλι, καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, εργαστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισαν το στέλεχος τις τελευταίες εβδομάδες. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ήρεμη και λογική προσέγγιση ως προς το στέλεχος, καθώς εντάσσεται στην κανονική εξέλιξη του ιού και περιμένουμε και νέες παραλλαγές να έλθουν και να φύγουν και να εμφανισθούν με τον καιρό» υπογραμμίζει προς το Science Media Centre του Ηνωμένου Βασιλείου. 
 
«Καταβάλλονται προσπάθειες για να εξακριβωθεί αν αυτές οι μεταλλάξεις συμβάλλουν σε υψηλότερη μεταδοτικότητα» ανακοίνωσε το COVID-19 Genomics UK Consortium, η ομάδα που εντόπισε το νέο στέλεχος, ένα από την πληθώρα στελεχών που έχουν εντοπισθεί τους τελευταίους μήνες. Τονίστηκε δε, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αυτή η παραλλαγή οδηγεί σε σοβαρότερη μορφή της νόσου ή έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 
 
Η γενετίστρια Εμα Χόντκροφτ δηλώνει ότι οι μεταλλάξεις που έχει μέχρι στιγμής μελετήσει η ομάδα της είναι αβλαβείς και ότι ο κοροναϊός μεταλλάσσεται με αργούς ρυθμούς. 
 
Ο Κρις Γουίτι, ο αρχίατρος, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη ότι το νέο στέλεχος διαδίδεται ταχύτερα, αλλά σκοπός της ήταν να επισημανθεί, ανεξαρτήτως αυτού, στο κοινό, καθώς εισάγονται νέα περιοριστικά μέτρα. «Βασικός στόχος ήταν να επισημανθεί στους ανθρώπους το ερώτημα αν (το νέο στέλεχος) διαδίδεται ταχύτερα. Μπορεί να αποδειχθεί, μπορεί και όχι». 
 
Ο λόγος που επιβάλλονται μέτρα επιπέδου 3 είναι ότι οι ρυθμοί (μετάδοσης της επιδημίας) αυξάνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε πολλές περιοχές. «Η παραλλαγή μπορεί να συμβάλλει, αλλά μπορεί και όχι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση της μετάδοσης συμβαίνει σε όλο το φάσμα και για τον λόγο αυτόν κάνουμε αλλαγές (στην εφαρμογή περιορισμών)» επεσήμανε ο ίδιος. 
 
Τι λέει ο ΠΟΥ 
Στο ίδιο πνεύμα, η Μαρία Βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι παραλλαγές του κοροναϊού συμπεριφέρονται διαφορετικά. 
 
«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτές οι παραλλαγές (του ιού) συμπεριφέρονται διαφορετικά. Προσέχουμε να το αξιολογήσουμε σωστά» τόνισε η Μαρία Βαν Κέρκοβε. 
 
Επισήμανε ότι αυτό που εξετάζουν οι επιδημιολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο «είναι να δουν αν υπάρχουν αλλαγές στα εξουδετερωτικά αντισώματα. Αυτό θα ελεγχθεί για όλες τις παραλλαγές που έχουν προσδιοριστεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτές οι παραλλαγές συμπεριφέρονται διαφορετικά». Με πληροφορίες 
 
 
in ΑΠΕ-ΜΠΕ

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια