Προσφατα
.

13.12.20

Τα αστρονομικά κέρδη από τα εμβόλια

Η επικείμενη έγκριση του εμβολίου Pfizer για τον κοροναϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί σημαντική στιγμή για την επιστήμη, την οικονομία και την ανθρωπότητα. Πάντως, πρόκειται μεταξύ άλλων που θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στις εταιρείες που ανέπτυξαν τα εμβόλια. 
 
Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι η Pfizer και η Moderna αναμένεται να έχουν κέρδη 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα εμβόλια, μόνο το επόμενο έτος. 
 
Σε αυτό το ποσό πάντως δεν υπολογίζονται πιθανές φοροελαφρύνσεις ή άλλες κρατικές διευκολύνσεις που μπορεί να υπάρξουν προς τις εταιρείες ως «επιβράβευση» στον αγώνα τους κατά της πανδημίας. 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, τα έσοδα της Pfizer αναμένεται να κυμαίνονται περί τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Ποσό που είναι κατά πολύ πάνω από τα εκτιμώμενα έσοδα 975 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 για τα εμβόλια. 
 
Η Pfizer θα μοιράσει τα έσοδά της με BioNTech, τη γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται για την ανάπτυξη του εμβολίου. Ομάδα συμβούλων του FDA (Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων) συνέστησε την Πέμπτη να χορηγήσει η υπηρεσία εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης στο υποψήφιο εμβόλιο που ανέπτυξαν οι εταιρείες. 
 
Σημειώνεται πως το εμβόλιο Pfizer έχει ήδη εγκριθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό το μήνα. 
 
Η Pfizer αναμένεται να λάβει περισσότερα από 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια ως έσοδα από το εμβόλιο του κοροναϊού για το 2022 και το 2023, καθώς ο κόσμος θα συνεχίσει να εμβολιάζεται, σύμφωνα με την Morgan Stanley. 
 
Πάντως, η σημαντική ανακάλυψη του εμβολίου δεν προκάλεσε μεγάλη άνοδο στην τιμή της μετοχής της Pfizer επειδή πρόκειται για μεγάλου βεληνεκούς φαρμακοβιομηχανία. Οι μετοχές της Pfizer αυξήθηκαν μόλις 12% φέτος. 
 
Ωστόσο, τα αναμενόμενα έσοδα της Pfizer ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό για το 2021 αυτά των πωλήσεων του εμβολίου της πνευμονίας που δημιούργησε, με τα έσοδα να υπολογίζονται σε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια. 
 
Η Moderna είχε μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι 
Την ίδια στιγμή, το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έχει μετατρέψει μια σχεδόν άγνωστη εταιρεία σε… κολοσσό, με τις μετοχές να έχουν φτάσει στα ύψη. 
 
Η Moderna αναμένεται να κερδίσει 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια από το εμβόλιο της Covid-19 το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Goldman Sachs. 
 
Πρόκειται για ιλιγγιώδη ποσά για μια εταιρεία που είχε έσοδα μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2019. «Είναι επικό» δήλωσε ο Alan Carr, αναλυτής βιοτεχνολογίας στο Needham. «Είναι ιστορικό επίτευγμα στην ανάπτυξη εμβολίων. Το να πάρεις μια νέα τεχνολογία (σ.σ. mRNA) σε μια τόσο νέα εταιρεία και να ετοιμάσεις έγκαιρα εμβόλιο για τη χειρότερη πανδημία του αιώνα, είναι δύσκολο να το φανταστείς». 
 
Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία που δείχνουν ότι τα υποψήφια εμβόλιά τους είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη του Covid-19 – περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Πλέον, η μεγάλη συζήτηση για τη Wall Street είναι για πόσο καιρό τα εμβόλια Covid-19 θα αποτελούν κύρια πηγή εσόδων για αυτές τις εταιρείες. Είναι ακόμη άγνωστο για πόσο διάστημα τα εμβόλια θα παρέχουν προστασία και πόσο συχνά τα άτομα θα πρέπει να εμβολιάζονται. 
 
Αναλυτής της Morgan Stanley δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον λίγα χρόνια παρακολούθησης για να κατανοήσουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας είναι πιθανό να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό των πληθυσμών υψηλού κινδύνου και ηλικιωμένων, είπε.


 in

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια