Προσφατα
.

2.12.20

Κτηνώδης επίδειξη

Αυστραλοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων ήπιαν μπύρα χρησιμοποιώντας ως αποτρόπαιο ποτήρι το προσθετικό πόδι ενός νεκρού στρατιώτη των Ταλιμπάν σε μπαρ στο Αφγανιστάν. 
 
Φωτογραφίες της νοσηρής πράξης αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά σήμερα, από την αυστραλιανή έκδοση του Guardian. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ένα παράτυπο μπαρ, γνωστό ως «Fat Lady’s Arms», που βρίσκεται στη βάση των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων στο Ταρίν Κόουτ και φέρονται να έχουν τραβηχτεί το 2009. 
 
Σε μία από αυτές, ένας στρατιώτης απεικονίζεται να πίνει μπύρα από το πόδι, ενώ σε μία άλλη δύο συνάδελφοί του χορεύουν κρατώντας το. Πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία που επιβεβαιώνει τις σχετικές φήμες. 
 
Ορισμένοι στρατιώτες υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη πρακτική γινόταν σε μεγάλο βαθμό ανεκτή από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μάλιστα λέγεται πως και κάποιοι εξ αυτών χρησιμοποιούσαν με αντίστοιχους τρόπους το πόδι, παρά το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί τρόπαιο πολέμου, δηλαδή ένα αντικείμενο που οι Αυστραλοί στρατιώτες απαγορεύεται να απομακρύνουν από το πεδίο της μάχης. 
 
Η κατάσταση έχει προκαλέσει τον θυμό στρατιωτών που αναφέρουν ότι η έκθεση Μπέρετον τους περιγράφει με μελανά χρώματα, παρά το γεγονός ότι η κριτική πηγάζει από πρακτικές που ήταν γνωστές επί χρόνια στις υψηλότερες βαθμίδες του στρατεύματος. 
 
Η έκθεση Μπέρετον κλιμάκωσε και την αντιπαράθεση Κίνας – Αυστραλίας. 
Το πόδι πιστεύεται ότι ανήκε σε άνδρα ύποπτο ως μαχητή των Ταλιμπάν, που σκοτώθηκε σε επίθεση στην περιοχή τον Απρίλιο του 2009. Τότε φέρεται να απομακρύνθηκε από το πεδίο της μάχης και να μεταφέρθηκε στο παράτυπο μπαρ, όπου κάποιοι από τους επισκέπτες το χρησιμοποιούσαν ως ποτήρι. 
 
Αργότερα, τοποθετήθηκε σε ξύλινη πλακέτα, με τη σήμανση «Das Boot» δίπλα σε έναν Σιδηρού Σταυρό – ένα σύμβολο που χρησιμοποιούνταν στη ναζιστική Γερμανία. Το πόδι ταξίδευε πάντα μαζί με τη μοίρα, όπως αποκάλυψε πρώην στρατιώτης στον Guardian. 
 
Ο στρατιώτης υποστηρίζει ακόμη ότι υψηλόβαθμα στελέχη επισκέπτονταν το μπαρ κατά καιρούς και επομένως γνώριζαν την ύπαρξη του ποδιού – ενδεχομένως και τη χρήση του ως ποτήρι. Στην κοινότητα των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων κυκλοφορούσαν σχετικές φήμες για την ύπαρξη των εικόνων εδώ και καιρό. 
 
Το ABC και άλλα μέσα είχαν αναφερθεί στην ύπαρξη του ποδιού και στη χρήση του ως ποτήρι, όμως μέχρι στιγμής δεν είχαν προκύψει αποδείξεις. Σύμφωνα με τον Γκλεν Κόλομεϊτζ, πρώην στρατιωτικό δικηγόρο, η απόσπαση περιουσίας χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη της μπορεί να θεωρηθεί λήψη λαφύρου, πράγμα που αποτελεί έγκλημα πολέμου και μπορεί να τιμωρηθεί με 20 χρόνια κάθειρξη. 
 
Η έκθεση του δικαστή Μπέρετον έχει προτείνει τη διερεύνηση 19 στρατιωτών γύρω από τη φερόμενη ως δολοφονία 39 αιχμαλώτων πολέμου και πολιτών, αλλά και από τη φερόμενη ως βάναυση μεταχείριση δύο ακόμη ατόμων. Επιπλέον ανακάλυψε «βάσιμες πληροφορίες» ότι 25 στρατιώτες έχουν εμπλακεί σε σοβαρά εγκλήματα ως αυτουργοί ή ως συνεργοί. 
 
Μετά την έκδοση της έκθεσης, ο επικεφαλής άμυνας, Στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί τις προτάσεις τις έκθεσης που περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της «αξιέπαινης αναφοράς» από τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη μονάδα μεταξύ του 2007 και του 2013. Η πρόταση έχει προκαλέσει θυμό σε ορισμένους, με συγγενείς στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες να διαμαρτύρονται για τη συλλογική τιμωρία, λέγοντας ότι θα επηρεάσει πολλούς αθώους.

« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Conko είπε...

Γιατί δε ρώταγαν αυτά τα αποκτηνωθέντα σκατολοΐδια καναν συστρατόκαβλό τους στα Αυστραλιανά Στρατά, που πήγε στο Αφγανιστάν με δυό ποδάρια και γύρισε με ένα, να τους πει τι εστίν εξάρτηση ανάπηρου απ' το προσθετικό του μέλος; Να τους πω εγώ λοιπόν: Η απεξάρτηση από ηρωίνη, τσιγάρο, μεθαμφιταμίνες, αλκοόλ κλπ είναι χαβαλές για μικρά, χαζά παιδιά μπροστά στο να γυρίζεις από όρθιος-με-προσθετικό στο αναπηρικό αμαξίδιο και να κάνεις όλο το δρόμο αμαξίδιο-πι-μπαστούνι τριπλό-μπαστούνι μονό-όρθιος κι αυτοεξυπηρετούμενος ξανά.
Όταν παύουν τα παυσίπονα να είναι πλέον ιερά, ιερό γίνεται το προσθετικό.
Βυσσοδομούσαν σε ότι πιο πολύτιμο μπορεί να είχε ένας άνθρωπος, έστω και νεκρός πια.
Αηδία, αηδία και πάλι αηδία...