Προσφατα
.

30.12.20

Τουρκία: Ισόβια σε 92 κατηγορούμενους

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη 92 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων πρώην υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, αποδίδοντάς τους εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 
 
Ποινές ισοβίων χωρίς αναστολή επιβλήθηκαν σε 12 κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους πρώην επικεφαλής διευθύνσεων του στρατού ξηράς. Η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος. 
 
Ο ίδιος έχει αρνηθεί πως είχε οποιονδήποτε ρόλο. Περίπου 292.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για φερόμενες σχέσεις τους με τον Γκιουλέν και 100.000 εξ αυτών παραμένουν προφυλακισμένοι για να δικασθούν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. 
 
Σχεδόν 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Δικαστήρια έχουν επιβάλει 2.500 καταδίκες σε ισόβια και το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως 20.833 άτομα έχουν εκδιωχθεί από τις ένοπλες δυνάμεις. Τουρκική δικαιοσύνη: 
 
Νόμιμη η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά 
Την Τρίτη, η Γενική Συνέλευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας -του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας- απεφάνθη ότι η παρατεταμένη κράτηση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά δεν παραβιάζει τα δικαιώματά του στην ελευθερία και την ασφάλεια. 
 
Ο Οσμάν Καβαλά, 63 ετών, κρατείται από τα τέλη του 2017 χωρίς να έχει καταδικαστεί. Αμέσως μετά την απαλλαγή του, τον Φεβρουάριο, από κατηγορίες που αφορούσαν τις διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία, ο Καβαλά συνελήφθη ξανά – αυτή τη φορά για κατηγορίες που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. 
 
Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και είχε προσφύγει νωρίτερα φέτος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η κράτησή του είναι παράνομη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2019 την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, υπογραμμίζοντας πως η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά. . 
 
 
 
kathimerini Reuters

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια