Προσφατα
.

23.12.20

Τουρκία: Κάθειρξη 27 ετών στον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον γνωστό αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, που ζει εξόριστος στη Γερμανία, σε κάθειρξη 27 και πλέον ετών, για βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση και κατασκοπεία, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ. 
 
Το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη αποφάνθηκε πως ο Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, είναι ένοχος επειδή δημοσίευσε έρευνα στην οποία αναφερόταν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρέδιδαν όπλα σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία. 
 
Ο Ντουντάρ, που ζει από το 2016 στη Γερμανία, δικάστηκε ερήμην. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή το γεγονός ότι δεν είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων ενώ πάγωσαν και όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Το δικαστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του με το σκεπτικό ότι ο καταζητούμενος δημοσιογράφος και συγγραφέας δεν εμφανίστηκε στις αρχές εντός του χρονικού πλαισίου που προβλεπόταν και επομένως είναι «φυγάς». 
 
«Το πραγματικό σπίτι ενός ανθρώπου είναι η χώρα του. Εμείς, τα 82 εκατομμύρια των πολιτών, χάνουμε αυτή τη μεγάλη κατοικία. Αυτό μετράει περισσότερο από οποιοδήποτε σπίτι», έγραψε ο Ντουντάρ στο Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης. 
 
Στις 8 Φεβρουαρίου 2015 έγινε Ο Ντουντάρ αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς βραβεύτηκε από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders Prize) «για την ανεξάρτητη και θαρραλέα άσκηση δημοσιογραφίας». Λίγο αργότερα ο Ντουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της Cumhuriyet στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιούλ, συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της αποκάλυψης εμπιστευτικών εγγράφων και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ύστερα από τη δημοσίευση από την εφημερίδα φωτογραφιών, που έδειχναν φορτηγά των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της ΜΙΤ, να μεταφέρουν όπλα στους Ισλαμιστές αντάρτες, στη Συρία. 
 
Μετά τη δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι αυτοί που δημοσίευσαν αυτές τις φωτογραφίες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα γι’ αυτό. 
 
Ο Ντουντάρ και ο Γκιούλ έμειναν στη φυλακή 92 ημέρες και τελικά αφέθησαν ελεύθεροι στις 26 Φεβρουαρίου 2016 αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η κράτησή τους συνιστούσε «αδικαιολόγητη στέρηση της ελευθερίας». 
 
Περίπου δυόμιση μήνες αργότερα, στις 6 Μαΐου 2016, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντουντάρ, μπροστά στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Τούρκος δημοσιογράφος είχε προσέλθει για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονταν, για τη δημοσίευση των προαναφερθέντων φωτογραφιών. 
 
Ο δράστης πυροβόλησε εναντίον του δύο φορές χωρίς να τον τραυματίσει και στη συνέχεια συνελήφθη. Τελικά το δικαστήριο τότε, καταδίκασε τον Ντουντάρ και τον Γκιούλ σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών, για την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών ενώ τους έκρινε αθώους για την κατηγορία της κατασκοπείας. 
 
 
 
euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια