Προσφατα
.

17.12.20

2,7 δις άνθρωποι απροστάτευτοι

Η πανδημία διεύρυνε τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Oxfam. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε κρατικά κονδύλια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού. 
 
Στην έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο «Shelter from the Storm» δηλαδή «Καταφύγιο απ΄ την Καταιγίδα» σε συνεργασία με την Development Pathways, αναλύθηκαν τα κυβερνητικά προγράμματα έκτακτων χορηγήσεων ευάλωτων ομάδων , όπως ΑμΕΑ, άνεργοι, παιδιά και ηλικιωμένοι σε 126 κράτη με πολίτες χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων. Κατέληξε η έρευνα ότι σε καμία από αυτές τις χώρες δεν υπήρχε επάρκεια πόρων για την κάλυψη των νέων συνθηκών. 
 
Σε ολόκληρο τον πλανήτη δόθηκαν 9,6 τρις ευρώ για τις συνέπειες της πανδημίας. Το 83% από τις πλούσιες χώρες και μόλις το 0,4% από τις 59 φτωχές χώρες του κόσμου. Όπως προκύπτει από τα επιπλέον κρατικά κονδύλια κοινωνικής στήριξης στις 28 πλούσιες χώρες αναλογούν περί τα 695 δολάρια ανά πολίτη. 
 
Στον αντίποδα στις φτωχές χώρες η κατά κεφαλήν ενίσχυση κυμαίνεται από 4 έως 28 δολάρια. 2,7 δις άνθρωποι είναι έξω από κάθε δίκτυο κοινωνικής προστασίας, πάντα σύμφωνα με την έρευνα. Η Γκαμπριέλα Μπόσερ, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam επισημαίνει ότι «ο κορωνοϊός ένωσε τον κόσμο εξαιτίας του φόβου, αλλά τον διαίρεσε ως προς την αντιμετώπισή του. 
 
Η πανδημία πυροδότησε μία ηχηρή παγκόσμια προσπάθεια η οποία έφθασε σε περισσότερους από 1 δις ανθρώπους μέσα στο 2020 μέχρι σήμερα αλλά πολλοί περισσότεροι έχουν μείνει απ’ έξω». Όπως προκύπτει από την έρευνα μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ημιαπασχολούνται ή βρίσκονται εντελώς εκτός τομέα εργασίας, με τις γυναίκες να πλήττονται σε διπλάσια αναλογία σε σχέση με τους άνδρες. 
 
 
euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια