Προσφατα
.

19.12.20

Στροφή 180 μοιρών της Σουηδίας για τον ιό

Τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, αποφάσισε να επιβάλλει η κυβέρνηση της Σουηδίας, προκειμένου να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, συνιστώντας στους πολίτες να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς και κλείνοντας ορισμένες υπηρεσίες όπου συγκεντρώνεται κοινό και θεωρούνται μη απολύτως αναγκαίες. 
 
Από την αρχή της πανδημίας η Σουηδία αρνείται να επιβάλει lockdown και τα περισσότερα σχολεία, οι επιχειρήσεις και τα εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα και το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφεται κάθε εβδομάδα εδώ και δύο μήνες ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών. 
 
Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι μη αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι βιβλιοθήκες θα κλείσουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. 
 
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, συνιστά πλέον στους πολίτες να φορούν μάσκες στα μέσα μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής. Μέχρι τώρα οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν συνιστούσαν τη χρήση μάσκας πουθενά, θεωρώντας ότι η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδειχθεί. 
 
«Κάνουμε ό,τι κάναμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα σωστά μέτρα στη σωστή στιγμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απέκλεισε πάντως την ιδέα της καραντίνας, την οποία θεωρεί «πολύ μεγάλο βάρος» για τους πολίτες μακροπρόθεσμα. 
 
Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ ενώ η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές λυκείου θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. 
 
Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκαν άλλοι 100 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την Covid-19 στους 7.993. Σημειώνεται πως η τακτική της χώρας να αναχαιτίσει την επιδημία βρέθηκε στο μικροσκόπιο, με τον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο XVI Γουσταύο να ασκεί κριτική στη στρατηγική που ακολουθήθηκε. «Νομίζω πως αποτύχαμε. 
 
Έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων και αυτό είναι τραγικό», είπε o βασιλιάς της χώρας, μιλώντας κατά την ετήσια ανασκόπηση της βασιλικής οικογένειας, στον απόηχο και της ευρείας κριτικής που δέχεται η χώρα για τη γενικότερη στρατηγική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 
 
«Ο λαός μας έχει υποφέρει σε τεράστιο βαθμό, υπό δύσκολες συνθήκες», είπε ακόμη και αναφέρθηκε στους πολλούς Σουηδούς που δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν από κοντά τους δικούς τους ανθρώπους. «Είναι μια σκληρή και τραυματική εμπειρία να μην μπορείς να πεις ένα θερμό αντίο», σημείωσε. 
 
 
 
kathimerin​- Reuters

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια