Προσφατα
.

11.11.20

Δολοφονήθηκε λίγο πριν βγει στον «αέρα»

O 31χρονος έκανε ρεπορτάζ για τον εντοπισμό ανθρώπινων λειψάνων στην πόλη Σαλαμάνκα 
Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από το 2000 
 
Συγκλονισμένος είναι ο δημοσιογραφικός κόσμος στο Μεξικό από την εν ψυχρώ δολοφονία του 31χρονου δημοσιογράφου Ίσραελ Βανγκέζ Ράνγκελ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην κεντρική πολιτεία του Guanajuato ενώ έκανε ρεπορτάζ για τον εντοπισμό ανθρώπινων λειψάνων σε δρόμο της πόλης Σαλαμάνκα. 
 
Ο άτυχος δημοσιογράφος που εργαζόταν για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο «El Salmantino», μετέβη στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα ανθρώπινα λείψανα πριν από τους αστυνομικούς. 
 
Όπως αναφέρει το BBC, το Μεξικό είναι από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από το 2000. Πολλοί από αυτούς ερευνούσαν θέματα διαφθοράς ή ισχυρών καρτέλ ναρκωτικών. 
 
Ο Mεξικανός Βαγκέζ, λίγο πριν δολοφονηθεί, έκανε ρεπορτάζ για τα ανθρώπινα λείψανα που είχαν εντοπιστεί στην πόλη της Σαλαμάνκα το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Guanajuato. Ο Μεξικανός δημοσιογράφος μετέβη στο σημείο όπου υπήρχαν αναφορές για ανθρώπινα λείψανα με αυτοκίνητο που είχε τη σήμανση με το λογότυπο της ιστοσελίδας όπου εργαζόταν και ως εκ τούτου θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως δημοσιογράφος. 
 
Ο κυβερνήτης του Guanajuato προέτρεψε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να διερευνήσει τη δολοφονία και είπε ότι η πολιτεία του Guanajuato θα υποστηρίξει και θα προστατεύσει την οικογένεια του δολοφονημένου δημοσιογράφου. 
 
Η ανακάλυψη ανθρώπινων λειψάνων και μαζικών τάφων δεν είναι ασυνήθιστη στην πολιτεία Guanajuato, όπως αναφέρει το BBC. Πριν από 15 εβδομάδες, είχαν εντοπιστεί 59 ανθρώπινα λείψανα -κυρίως νέων ανθρώπων- μέσα σε τάφους στην περιοχή Salvatierra, που απέχει μια ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σαλαμάνκα. 
 
Την ώρα που ο νεαρός δημοσιογράφος κείτονταν στο έδαφος και οι αστυνομικοί έσπευσαν να τον βοηθήσουν, είχε ακόμη τις αισθήσεις του. 'Έφερε όμως αρκετά τραύματα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Μάταια όμως. Μετά από ώρες, άφησε την τελευταία του πνοή. 
 
Ο ιστότοπος όπου εργαζόταν, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ο Βαγκέζ έπεσε θύμα μιας «δειλής και φρικιαστικής επίθεσης ... ενώ εκτελούσε το έντιμο έργο του ως δημοσιογράφος». Άλλα ειδησεογραφικά ΜΜΕ εξέφρασαν επίσης την οργή τους για τη δολοφονία του. 
 
Για το CNN, o 31χρονος δημοσιογράφος θα μετέδιδε «live» την είδηση. Ωστόσο, λίγο πριν βγει στον «αέρα», ο άτυχος Μεξικανός δέχτηκε πυρά αγνώστων, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο. 
 
O Nτιέγκο Σίνχουε Βαλέτζιο, κυβερνήτης της πολιτείας Guanajuato, καταδίκασε το θάνατο του Bασκέζ στο Twitter. Ο 31χρονος Βασκέζ είναι ο τρίτος δημοσιογράφος που δολοφονείται στο Μεξικό σε λιγότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία κατατάσσει τη χώρα ως την πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους παγκοσμίως.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια