Προσφατα
.

10.11.20

Κοραλλιογενής ύφαλος σε μέγεθος ουρανοξύστη

Τυχαία ανακάλυψη φέρνει στο φως έναν κοραλλιογενή ύφαλο με μέγεθος ουρανοξύστη στο Great Barrier Reef 
 
Οι επιστήμονες στην Αυστραλία έκαναν μια καταπληκτική αλλά απροσδόκητη ανακάλυψη στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, όταν είδαν έναν τεράστιο κοραλλιογενή ύφαλο. 
 
Η υποβρύχια κατασκευή έχει ύψος 1.600 πόδια, καθιστώντας την ψηλότερη από την Αγγλικό The Shard, το Empire State Building της Νέας Υόρκης, ακόμη και τον αγαπημένο Πύργο του Άιφελ της Γαλλίας. 

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν αυτήν την εκπληκτική ανακάλυψη στις 20 Οκτωβρίου, εξηγώντας ότι βρήκαν ένεν "κάθετο κοραλλιογενή ύφαλο" που μοιάζει με λεπίδα περίπου 80 μίλια από το Κέιπ Γιορκ, που βρίσκεται στη βορειοανατολική άκρη της Αυστραλίας. 
 
Η ομάδα των Αυστραλών επιστημόνων βρισκόταν στο ερευνητικό σκάφος του Falkor που ανήκε στο Ινστιτούτο Schmidt Ocean όταν συνάντησαν τον τεράστιο ύφαλο, τον πρώτο μετά από 120 χρόνια. 
 
Αυτό έγινε σε μια 12μηνη αποστολή για την εξερεύνηση και χαρτογράφηση του βόρειου πυθμένα του Great Barrier Reef όταν είδαν τον ύφαλο. Εξήγησαν ότι είναι περίπου ένα μίλι πλάτος στη βάση του, ενώ το ψηλότερο σημείο φτάνει περίπου τα 130 πόδια από την επιφάνεια του νερού. 
 
Περίπου πέντε ημέρες αφότου το είδαν για πρώτη φορά, η ομάδα χρησιμοποίησε το υποβρύχιο ρομπότ του ινστιτούτου, αλλιώς γνωστό ως ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) με το όνομα SuBastian που εστάλη σε μια ζωντανή κατάδυση για να επιτρέψει στους επιστήμονες να το δουν μόνοι τους. 
 
Ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής, ο οποίος είναι από το ARC Center of Excellence for Coral Reef Studies στο Πανεπιστήμιο James Cook, Tom Bridge, εξήγησε: «Είναι ένας μεγάλος ύφαλος που δεν τον γνωρίζαμε. Αυτό που τονίζει είναι πόσο λίγα γνωρίζουμε για πολλούς ωκεανούς, ακόμη και για το Great Barrier Reef. 
Το θαλάσσιο πάρκο είναι 344.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα - μεγαλύτερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες - και μόνο περίπου το 6 ή το 7% από αυτό είναι τυπικοί ύφαλοι ρηχών νερών. " 
«Γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια της σελήνης από ό, τι ξέρουμε για το τι βρίσκεται στα βάθη πέρα ​​από τις ακτές μας», πρόσθεσε. Συγκεκριμένα, αυτός ο ύφαλος ενώνει τώρα τους άλλους επτά ανεξάρτητους υφάλους που βρέθηκαν σε αυτήν την περιοχή στα ανοικτά των ακτών του North Queensland, οι οποίοι χαρτογραφήθηκαν στα τέλη του 1800. 
Από τους επτά προηγούμενους, ο ένας είναι ο ύφαλος στο νησί Raine, στο οποίο είναι η «πιο σημαντική περιοχή που γεννάνε θαλάσσιες χελώνες.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια