Προσφατα
.

11.11.20

Ολέθριες οι συγκρούσεις στην Αιθιοπία

Η απειλή εμφυλίου πολέμου εντείνεται διαρκώς, θέτοντας σε κίνδυνο και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής 
 
Βαρύ είναι το κόστος των συνεχιζόμενων συρράξεων μεταξύ του αιθιοπικού στρατού και των στρατιωτών που υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα της ταραχώδους περιοχής Τιγκράι στην Αιθιοπία, σύμφωνα με μαρτυρίες. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 60 έχουν τραυματιστεί μόνο σε μία περιοχή κοντά στα σύνορα της Τιγκράι, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. 
 
Ένας ιατρικός αξιωματούχος έχει αναφέρει ότι σχεδόν 100 στρατιώτες της κυβέρνησης δέχτηκαν ιατρική περίθαλψη σε τραύματα από πυροβολισμούς σε νοσοκομείο της βόρειας Αμχάρα. Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός και περσινός νικητής του Νόμπελ ειρήνης, Άμπιι Αχμέντ, απέστειλε ομοσπονδιακούς στρατιώτες και πολεμική αεροπορία στην περιοχή Τιγκράι την Τετάρτη, προχωρώντας έτσι σε σημαντική κλιμάκωση μιας μακροχρόνιας διαμάχης. 
 
Οι συγκρούσεις έχουν φέρει, σύμφωνα με τους αναλυτές, το δεύτερο πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής στα πρόθυρα ενός δυνητικά μακροχρόνιου και καταστροφικού εμφυλίου πολέμου. Ο Άμπιι και οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν συγχαρεί τους Αιθίοπες στρατιώτες για τις επιτυχίες τους, όμως η διακοπή των τηλεπικοινωνιών στην περιοχή έχει καταστήσει δύσκολη την εξακρίβωση των αναφορών τους. Και οι δύο πλευρές έχουν πρόσβαση σε βαρύ οπλισμό, θωράκιση και σημαντικά αποθέματα πυρομαχικών. 
 
Ο Άμπιι έχει προχωρήσει και στην αντικατάσταση του αρχηγού του στρατού από την Κυριακή και έχει ορίσει τον αναπληρωτή επικεφαλής, Μπερχάνου Τζούλα, στην κεφαλή της Αιθιοπικής Δύναμης Εθνικής Άμυνας. Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης που φαίνεται να στοχεύει στη μετακίνηση εκείνων που υποστηρίζουν πιο ανοιχτά την επιχείρηση στο Τιγκράι στο προσκήνιο. Ασθενοφόρα έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις αντιληπτά στους δρόμους της βόρειας Αμχάρα, ενώ μεταφέρουν τραυματισμένους μαχητές στο νοσοκομείο, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες σε κηδείες ανδρών του στρατού. «Είχαμε 98 περιστατικά. 
 
Όλοι τους ήταν στρατιώτες του εθνικού στρατού», δήλωσε στον Guardian γιατρός από την πόλη Σάντζα, που μίλησε με προϋπόθεση την τήρηση της ανωνυμίας του. Όπως είπε, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής νεκροί στο νοσοκομείο, όμως τα πιο σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται σε μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης Γκόνταρ ή αλλού. 
 
Οι αναφορές για νεκρούς και τραυματίες πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αμχάρα, όπου εργαζόμενος ανθρωπιστικής βοήθειας κάνει λόγο για τρεις νεκρούς και 35 τραυματίες που δέχτηκαν περίθαλψη μόνο το Σάββατο. Πέντε φέρονται να έχουν σκοτωθεί και 105 να έχουν τραυματιστεί την Παρασκευή. Αρκετές χώρες της ευρύτερης περιοχής φοβούνται ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο που θα αποσταθεροποιήσει το «Κέρας της Αφρικής», μία από τις πλέον εύθραυστες περιοχές της ηπείρου. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για τεράστια ανθρωπιστική κρίση σε περίπτωση που ακόμη και 9 εκατ. άνθρωποι επιχειρήσουν να δραπετεύσουν από τις συγκρούσεις ή η περιοχή του Τιγκράι παραμείνει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. 
 
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Κυριακή, ο Άμπιι κατηγόρησε τους τοπικούς ηγέτες του Τιγκράι ότι προετοιμάζουν πόλεμο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από το 2018. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ομάδα διοχέτευε κονδύλια ανάπτυξης στην αγορά οπλισμού και την εκπαίδευση παραστρατιωτικών. Έμπειρος στρατηγός δήλωσε σε κρατική εφημερίδα ότι αρκετές περιοχές του Τιγκράι βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο του ομοσπονδιακού στρατού. «Ο στρατός έχει καταστρέψει όλο τον βαρύ οπλισμό των προδοτών. Τώρα προελαύνει», τόνισε. 
 
Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι κυριαρχούσε στην αιθιοπική πολιτική ζωή επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, μέχρι ο Άμπιι να βρεθεί στην εξουσία το 2018, μετά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Πλέον ελέγχει μόνο την περιοχή καταγωγής του. Οι ηγέτες του Τιγκράι έχουν διαμαρτυρηθεί ότι στοχοποιούνται άδικα στο πλαίσιο διώξεων διαφθοράς, απομακρύνονται από τις κορυφαίες θέσεις της χώρας και τρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους για τα προβλήματα της Αιθιοπίας από τον Άμπιι. 
 
Η μακροχρόνια αντιπαλότητα εντάθηκε όταν το Τιγκράι πραγματοποίησε τις δικές του εκλογές τον Σεπτέμβριο, κόντρα στις εντολές της κυβέρνησης Άμπιι, η οποία είχε αποφασίσει να αναβάλει τις εθνικές εκλογές εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού. Οι βουλευτές ψήφισαν το Σάββατο για την αποπομπή των ηγετών του Τιγκράι και την δημιουργία μεταβατικής διοίκησης για την περιοχή. 
 
Στην πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 10 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της πόλης με καταγωγή από το Τιγκράι συνελήφθησαν, με τις κατηγορίες της «προδοσίας του λαού» και των δράσεων «για την αποσταθεροποίηση της ειρήνης στην πόλη μας και την υιοθέτηση βάναυσων και τρομοκρατικών κινήτρων». 
 
Όμως σε ανάρτησή του στο Twitter την Κυριακή, ο Άμπιι κάλεσε τους Αιθίοπες να αποφύγουν τις διακρίσεις εις βάρος των πολιτών από το Τιγκράι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 6% των 110 εκατ. κατοίκων της χώρας. «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι κανένας αδερφός και καμία αδερφή μας από το Τιγκράι δεν θα πρέπει να γίνει το θύμα παράνομων πράξεων εξαιτίας της ταυτότητάς τους και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους τους Αιθίοπες», έγραψε. Οι αιθιοπικές αρχές δεν έχουν απαντήσει προς το παρόν στο αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για διάλογο. 
 
 
theguardian

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια