Προσφατα
.

24.11.20

Νέα μέθοδος θεραπείας καρκίνου του μαστού

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού που καταστρέφει τους όγκους μέσα στο σώμα, αναπτύχθηκε εδώ στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. 
 
Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να απαλλάξει τον κόσμο από τις οδυνηρές εγχειρίσεις. Έχει κερδίσει ήδη το κορυφαίο βραβείο καινοτομίας της Ε.Ε. Θα συναντήσουμε την ομάδα που την ανέπτυξε. 
 
Η δρ. Τζοάννα Μπάουερ είναι επίκουρη καθηγήτρια βιοατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Βρότσλαβ. Είναι επικεφαλής της ομάδας που έχει δημιουργήσει αυτή τη νέα θεραπεία. Ονομάζεται Nanocargo και περιλαμβάνει την έγχυση νανοσωματιδίων απευθείας στον όγκο. Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος. 
 
Στους εργαστηριακούς ελέγχους που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί τρομερά αποτελεσματική, όπως μας εξηγεί:«Εδώ βλέπουμε τα καρκινικά κύτταρα. Τα πράσινα είναι τα κύτταρα που θέλουμε να σκοτώσουμε. Είναι όλα ζωντανά αυτή την στιγμή. Μετά από είκοσι λεπτά, βλέπουμε ότι είναι ολοένα και λιγότερα. 
Τέλος μετά από μισή ώρα, με την εφαρμογή των νανοσωματιδίων, δεν υπάρχουν καθόλου πλέον ζωντανά καρκινικά κύτταρα». 
 
Πώς λειτουργεί; Αυτή η νανοτεχνολογία είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι. Στο πείραμα αποκαλύπτονται μερικές από τις βασικές αρχές της. Μέσα στο φιαλίδιο υπάρχουν χιλιάδες νανοσωματίδια που θερμαίνονται από μια ακτίνα λέιζερ: 
 
«Θερμαίνουμε τα νανοσωματίδια για να δούμε σταδιακά το αποτέλεσμα» αναφέρει η καθηγήτρια. Τα νανοσωματίδια θερμαίνονται από το λέιζερ και από ένα μαγνητικό πεδίο. 
 
Η ζέστη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται φαρμακευτικές ουσίες από τα νανοσωματίδια μέσα στον όγκο: «Έχουμε έναν πυρήνα που είναι μαγνητικός και αντιδρά στο μαγνητικό πεδίο. Απέξω υπάρχει ένα επιπλέον μεταλλικό κέλυφος που διεγείρεται με το λέιζερ. Στην κορυφή του έχουμε βάλει το φάρμακο, που χρησιμοποιούμε στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού» εξηγεί η Τζοάνα Μπάουερ.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια