Προσφατα
.

20.11.20

Αυξάνονται οι αφίξεις από τη Δυτική Αφρική

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν φέτος διασχίζοντας τη θάλασσα, από τη λεγόμενη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής. 
 
Ένα παράδειγμα του πόσο επείγον είναι να υπάρξει συμφωνία για το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που συζητήθηκε σε διάσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θα αντιμετωπίσουμε επιπλέον πιέσεις λόγω της πανδημίας. Το Σάχελ εκρήγνυται. Αυτή η έκρηξη μπορεί να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική. Κοιτάξτε τι συμβαίνει ήδη στον Ατλαντικό, εκατοντάδες ανθρώπων προσπαθούν να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά μέσω του Ατλαντικού, μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές στον κόσμο. Πεθαίνουν εκεί, Επομένως, υπάρχει απολύτως ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε μια απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αναζήτηση και τη διάσωση, όσον αφορά τη διάσωση ζωών, όσον αφορά την προβλεψιμότητα» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο. 
 
Τα ισπανικά Κανάρια Νησιά έγιναν ένα νέο σημείο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ. Μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου, έφτασαν σχεδόν 14 χιλιάδες άτομα, μια δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Ο Οκτώβριος ήταν ένας τραγικός μήνας για όσους χρησιμοποιούσαν τη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής, όταν 222 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στη θάλασσα, σχεδόν το ήμισυ του τρέχοντος έτους μέχρι στιγμής. 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει, την επόμενη εβδομάδα, ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη και τονίζει ότι η ΕΕ χρειάζεται μια καλή ισορροπία μεταξύ ενσωμάτωσης και επαναπατρισμού. «Τα άτομα που έρχονται στην Ευρώπη χρειάζονται νόμιμα δικαιώματα και πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτα. 
 
Όσοι δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο, ή δε χρειάζονται διεθνή προστασία, πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει πράγματι τον φαύλο κύκλο των αδίστακτων λαθρεμπόρων» δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Από το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και την Αυστρία, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ ζητούν περισσότερο έλεγχο των συνόρων και αυστηρότερους κανόνες για την ενσωμάτωση των μεταναστών αλλά μπορεί να είναι μια ανεπαρκής συνταγή. 
 
«Η μεγάλη πλειονότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία διαπράχθηκαν από πολίτες της ΕΕ και όχι από μετανάστες. Νομίζω λοιπόν ότι είναι μια πολύ αδύναμη ένωση. Υπάρχει ήδη πολλή νομοθεσία που επικεντρώνεται στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, όσον αφορά τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν και τα εξωτερικά σύνορα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι το ζήτημα της εφαρμογής, ο βαθμός στον οποίο τα κράτη μέλη εφαρμόζουν πραγματικά τα ισχύοντα μέτρα. Επί του παρόντος, παρατηρούμε σημαντικά κενά στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ όσον αφορά την αναγνώριση των αποφάσεων ασύλου, οι οποίες διαφέρουν πολύ μεταξύ των κρατών μελών» δήλωσε η Ολίβια Σάντμπεργκ, αναλύτρια μεταναστευτικής πολιτικής, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής. 
Το θέμα που συνεχίζει να διχάζει την ΕΕ θα συζητηθεί ιδιαίτερα στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Αφρικής, στις 9 Δεκεμβρίου.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια