Προσφατα
.

5.11.20

Οι εκλογές των ΗΠΑ επιρεάζουν και το κλίμα

Πλήγμα στη διεθνή μάχη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι η επίσημη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η αποχώρηση είναι απότοκο της απόφασης του Τραμπ από το 2017 και είναι πραγματικότητα από σήμερα. 
 
Η Συμφωνία του Παρισιού χαιρετίστηκε τότε ως νίκη ενάντια στην κλιματική αλλαγή προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον του πλανήτη. Οι ακτιβιστές πλέον ελπίζουν ότι εάν ο Τζο Μπάιντεν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα επανέλθει στη συμφωνία προτού είναι πολύ αργά. 
 
«Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενεργήσουν μόνες τους και ως ένα βαθμό έχει δίκιο όταν μιλά για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται στρατιωτικά σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω όμως ότι η διπλωματική δέσμευση σε θέματα όπως αυτό - και ειδικά σε ένα ζήτημα όπως η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους. Για μένα, είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ο πρόεδρος επέλεξε να απομακρυνθεί από την επιστήμη υπέρ του βραχυπρόθεσμου κέρδους και υπέρ της αμερικανικής ανωτερότητας. Νομίζω ότι είναι ντροπή και ελπίζω ότι αν εκλεγεί ο Μπάιντεν,να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε όχι μόνο στη Συμφωνία του Παρισιού αλλά και σε διάφορες άλλες διεθνείς συνεργασίες» λέει ο καθηγητής της νομικής Λάρι Ντόνελι. 
 
Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για μερικές από τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα ποσοστά αυτά θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν η Ουάσιγκντον επιμείνει στη αποχώρηση από τη συμφωνία για το κλίμα. Οι ακτιβιστές ελπίζουν πλέον ότι σημαντικές αμερικανικές πολτείες θα ενεργήσουν υπεύθυνα υπέρ της κλιματικής συμφωνίας. 
 
«Ό, τι κι αν συμβαίνει στις ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έχει αναληφθεί δράση σε πολλές βασικές πολιτείες της χώρας. Η μεγαλύτερη για παράδειγμα είναι η Καλιφόρνια. Και η Καλιφόρνια έχει επίσης δική της εθνική πολιτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε λοιπόν να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με αμερικανικές πολιτείες - ή τουλάχιστον μερικές από αυτές- ακόμη και αν το ομοσπονδιακό κράτος ως σύνολο αποσυρθεί επίσημα από τη Συμφωνία του Παρισιού. Τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές», τόνισε ο Τόμας Πελερίν-Καρλίν ειδικός επί του κλίματος. 
 
Με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ασαφές κάτι που θα επηρεάσει και τις κλιματικές αποφάσεις, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για δυνατή δράση ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη με ή χωρίς τη βοήθεια από τον Λευκό Οίκο. 

 
euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια