Προσφατα
.

14.11.20

Χρυσό άγαλμα σκύλου

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Πρόκειται για μια αρχέγονη σχέση την οποία, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, αναγνωρίζει και τιμά. 
 
Την Τρίτη τοποθέτησε στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της χώρας, Ασγκαμπάτ, ένα γιγαντιαίο χρυσό άγαλμα ύψους έξι μέτρων, που αναπαριστά την αγαπημένη του ράτσα: τους ποιμενικούς της κεντρικής Ασίας, ράτσα γνωστή και ως αλαμπάι. 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τουρκμένος πρόεδρος δείχνει την αγάπη του για τη συγκεκριμένη ράτσα, αφού την περασμένη χρονιά είχε αφιερώσει ένα βιβλίο του στους σκύλους αλαμπάι. Το άγαλμα, που σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ αντιπροσωπεύει το σθένος, την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση της ράτσας, τοποθετήθηκε σε μια περιοχή της πρωτεύουσας που κατοικείται κατά κύριο λόγο από δημοσίους υπαλλήλους. 
 
Διαθέτει οθόνη LED, όπου προβάλλονται βίντεο με πρωταγωνιστές σκύλους αλαμπάι σε διάφορες καταστάσεις. Στα αποκαλυπτήρια, ο πρόεδρος χάρισε σε ένα μικρό αγόρι που βρισκόταν εκεί ένα κουτάβι αλαμπάι, μία ράτσα που μαζί με τα χειροποίητα χαλιά και τα άλογα Ακάλ Τεκέ, οι ρίζες των οποίων χάνονται στο παρελθόν, έχει αναγνωριστεί ως εθνικός πλούτος του Τουρκμενιστάν. Τα άλογα Ακάλ Τεκέ είναι φημισμένα για την ταχύτητα, την οξύνοια, αλλά και το γυαλιστερό χρυσίζον τρίχωμά τους, χάρη στο οποίο ονομάστηκαν «χρυσά άλογα». 
 
Ο Μπερντιμουχαμέντοφ παλαιότερα είχε αναφερθεί στη μεγάλη αγάπη που τρέφει και για τη συγκεκριμένη ράτσα αλόγων. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 τοποθετήθηκε ένα ολόχρυσο άγαλμά του που τον παρουσίαζε να ιππεύει ένα από αυτά. Οι τετράποδοι φίλοι του Τουρκμένου προέδρου φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην ανοικοδόμηση διπλωματικών σχέσεων της χώρας, αφού ο ίδιος είχε χαρίσει κάποτε κουτάβια ή άλογα σε ηγέτες φιλικών κρατών, όπως ο εμίρης του Κατάρ, ο αποβιώσας πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, αλλά και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν. 
 
Στην τελευταία περίπτωση, ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ είχε δεχθεί έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το κουτάβι παρουσιάζοντάς το στον Πούτιν, καθώς το άρπαξε από τον αυχένα και το σήκωσε στον αέρα. Οπως φάνηκε στο σχετικό βίντεο, ο Πούτιν έσπευσε να πάρει το κουτάβι στην αγκαλιά του και να το καθησυχάσει. 
 
Παρότι το άγαλμα του τετράποδου φίλου του προέδρου είναι μια πραγματική υπερπαραγωγή και το κόστος του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ο λαός της χώρας και πολύ φτωχός είναι και δεν απολαμβάνει ιδιαίτερες ελευθερίες. 
Το Τουρκμενιστάν βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου στη λίστα που δημοσιοποιεί ετησίως η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, δηλαδή χαμηλότερα από τη Βόρεια Κορέα.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια