Προσφατα
.

18.10.20

Eγκεφαλική ομίχλη Covid

H «εγκεφαλική ομίχλη Covid» πλήττει έναν στους τρεις που ξεπέρασαν τον ιό 
 
Αφού κόλλησε κορωνοϊό τον Μάρτιο, ο Μάικλ Ρέιγκαν έχασε κάθε ανάμνηση από το 12ήμερο ταξίδι του στο Παρίσι, μολονότι αυτό είχε λάβει χώρα μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα. 
 
Ομοίως η Λίζα Μιζέλ, έμπειρη νοσοκόμα σε κλινική επείγουσας φροντίδας που αρρώστησε με Covid-19 τον Ιούλιο, πιάνει τον εαυτό της να ξεχνά καθημερινές πρακτικές θεραπείας και διαδικασίες ελέγχου εργαστηρίου, και αναγκάζεται να ερωτήσει συναδέλφους της για ορολογία που παλιότερα τής ερχόταν στο μυαλό αυτομάτως. 
 
«Βγαίνω από το δωμάτιο και δε θυμάμαι τι μου έχει πει μόλις πριν ο ασθενής, νιώθω σαν να έχω άνοια,» λέει η 53χρονη κα Μιζέλ. 
 
Το φαινόμενο γίνεται πλέον γνωστό ως «εγκεφαλική ομίχλη Covid» για να περιγράψει τα ανησυχητικά γνωστικά συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, σύγχυση, δυσκολία εστίασης, ζάλη και δυσκολία στην εύρεση καθημερινών λέξεων. Ολοένα και περισσότερο άνθρωποι που επιβίωσαν της Covid-19 δηλώνουν ότι η εγκεφαλική ομίχλη εμποδίζει την ικανότητά τους να λειτουργήσουν κανονικά. 
 
«Αυτό το έχουν χιλιάδες άνθρωποι,» λέει ο δρ. Ίγκορ Κόραλνικ, επικεφαλής του τμήματος νευρολοιμώξεων σε νοσοκομείο του Σικάγου, που έχει ήδη νοσηλεύσει εκατοντάδες ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό. «Ο αντίκτυπος στο εργατικό δυναμικό που έχει επηρεαστεί πρόκειται να είναι σημαντικός,» εκτιμά. 
 
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι τι προκαλεί την εγκεφαλική ομίχλη, που ποικίλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά επηρεάζει ακόμη και ασθενείς με ήπια συμπτώματα της Covid-19 και χωρίς πρότερα νοσήματα. Οι βασικές θεωρίες λέγουν ότι προκύπτει είτε από το ότι η ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού στον ιό δε σταματά με την ανάρρωση, εκδιώκοντας οτιδήποτε ξένο αντιμετωπίζει, είτε από φλεγμονή σε αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στον εγκέφαλο. 
 
Σύγχυση, ντελίριο και άλλα είδη αλλοιωμένης νοητικής λειτουργίας, που ονομάζεται εγκεφαλοπάθεια, έχουν καταγραφεί κατά τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και συχνά αδυνατούν να φέρουν σε πέρας καθημερινές δραστηριότητες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. 
 
Ωστόσο η επιστημονική έρευνα για την μακράς διάρκειας εγκεφαλική ομίχλη τώρα αρχίζει. Μια γαλλική έρευνα τον Αύγουστο σε 120 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί βρήκε ότι, μήνες μετά, το 34% παρουσίαζε απώλεια μνήμης και το 27% είχε προβλήματα συγκέντρωσης. 
 
Σε άλλη έρευνα που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα και καλύπτει 3.930 μέλη του Σώματος Επιβιώσαντων (μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν δικτυωθεί για να συζητήσουν τη ζωή μετά τον κορωνοϊό), αναφέρεται ότι πάνω από τους μισούς παρουσιάζουν δυσκολία στη συγκέντρωση και την εστίαση σε ένα αντικείμενο, λέει η Νάταλι Λάμπερτ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, η οποία βοήθησε στην έρευνα. 
 
Η εγκεφαλική ομίχλη αποτελεί το τέταρτο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα μεταξύ των 101 μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων σωματικών, νευρολογικών και ψυχολογικών προβλημάτων που αναφέρουν οι αναρρώσαντες απο τον κορωνοϊό. Τα προβλήματα μνήμης, οι ζάλες και η σύγχυση αναφέρθηκαν από το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν στην έρευνα. 
 
 
New York Times

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια